Mihai-Ghimpu-PL-Marian-Lupu-PDM-Vlad-Filat-PLDMEste o bătaie de joc faţă de electorat şi o piedică în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene. Astfel califică unii analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile tergiversarea formării unei majorităţi parlamentare. Aceştia mai spun că incapacitatea reprezentanţilor PLDM, PD şi PL de a finaliza rapid tratativele pentru crearea coaliţiei este inexplicabilă, întrucât politicienii au deja o experienţă de conlucrare.

„Este o mare bătaie de joc faţă de electorat. Impactul negativ este asupra populaţiei de aici pentru că cu cât mai mult se va tergiversa acest proces, cu atât mai târziu Republica Moldova va intra într-o normalitate şi în primul rând într-un dialog direct cu Uniunea Europeană”, a spus analistul politic, Valentin Dolganiuc.

„Faptul că cele trei partide au declarat că sunt gata să formeze o coaliţie de guvernare ,au guvernat deja împreună începând cu 2009, au o experienţă de coabitare politică în alianţă ne-a făcut să aşteptăm ca această coaliţie să fie formată rapid, în câteva 2-3 săptămâni maximum. Tergiversarea demonstrează că de fapt voinţa politică nu există şi există nişte interese meschine care sunt ascunse în spatele unor cuvinte frumoase. Noi cetăţenii, aşteptăm de fapt declaraţii foarte clare privind combaterea corupţiei prin priorităţi de guvernare, prin reforma justiţiei, iar liderii acestor trei partide s-au bălăcit în a discuta mărunţişuri o lună jumătate deja”, a menţionat analistul politic, Arcadie Barbăroşie.

„Responsabilitatea actualilor guvernanţi este să se apuce cât mai repede de lucru şi asta aşteaptă cetăţenii. … situaţia din Republica Moldova nu este de lăsat de aşteptat. Faptul că atât de mult se tergiversează chiar este de neexplicat şi eu bănuiesc că problema este în partajarea funcţiilor şi iarăşi vom avea şefi de instituţii de stat care se vor supune partidului şi nu vor pune interesul public pe primul plan”, a comunicat directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

„Nu înseamnă nimic altceva decât faptul că nu găsesc înţelegere la repartizarea funcţiilor. De fapt, 30 noiembrie nu a fost pentru ei o lecţie serioasă acordată de către electorat. Situaţia în Republica Moldova la ora actual este dramatică pentru că nu avem un buget aprobat şi sistemul financiar-bancar este la pământ”, a specificat expertul media, Vasile Năstase.

Este pentru prima dată în cei 23 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova când aleşilor poporului le ia atât de mult timp să formeze o majoritate parlamentară. În condiţiile în care potrivit legii, sesiunea de primăvară începe în luna februarie, iar nicio fracţiune parlamentară nu a înaintat un demers pentru convocarea unei şedinţe speciale, o serie de aspecte importante sunt amânate pentru o perioadă nedeterminată. Este vorba despre alegerea preşedintelui Legislativului, vicepreşedinţii, formarea componenţei comisiilor permanente şi nu în ultimul rând formarea unui nou Guvern.

Repartizarea fotoliilor de conducere în Legislativ şi crearea comisiilor parlamentare pot fi amânate până la începutul lunii februarie, când, potrivit Constituţiei trebuie să înceapă sesiunea de primăvară. Pentru a convoca o şedinţă extraordinară până atunci sunt necesare semnăturile a o treime dintre legislatori. Niciuna din formaţiunile care au declarat că vor fi în opoziţie, însă, nu dispune de suficiente voturi pentru a înainta un atare demers.

Sursa: jurnal.md

(89 accesari)