The Economist: Dacă ar exista justiţie liberă în RM, actualul regim s-ar ruina ca un castel din cărţi de joc
Prestigioasa publicaţie britanică The Economist a dedicat astăzi un articol Republicii Moldova, intitulat „Politica sumbră a uneia dintre cele mai mici ţări ale Europei”. „Nu există niciun interes pentru a reforma justiţia în această ţară, pentru că, dacă ar exista justiţie liberă, acest regim s-ar ruina ca un castel din cărţi de joc”, este una dintre afirmaţiile care au apărut în acest articol.
Dacă evenimentele recente din Moldova ar servi drept sursă de inspiraţie pentru un thriller politic cu gangsteri, criticii ar găsi scenariul filmului un pic neverosimil. Aşa începe articolul publicat astăzi de prestigioasa revistă „The Economist”. Autorul a făcut o retrospectivă a ultimelor evenimente din Republica Moldova şi a scris despre dezvăluirile killerului Vitalie Proca care îl vizează pe Vladimir Plahotniuc ca fiind comanditarului atentatului din Londra.
„Pe 2 noiembrie, într-un interviu televizat, un gangster condamnat a declarat că Plahotniuc l-a plătit să ucidă un bancher rus, la Londra. Un purtător de cuvânt al Partidului Democrat a spus că Plahotniuc nu va comenta „declaraţii false”, dar un post de televiziune care-i aparţine a răspuns că de vină este un alt politician moldovean, în prezent aflat în Rusia. Toate aceste lucruri care au loc în ţară fac şi mai mare deziluzia în privinţa vechii elite prooccidentale”, notează autorul articolului.
Acesta n-a trecut cu vederea nici furtul din sistemul bancar, achitarea căruia a fost pusă pe umerii cetăţenilor moldoveni. Totodată, a fost abordat şi subiectul preluării puterii depline în stat de către Partidul Democrat.
„În 2014, partidul lui Plahotniuc a câştigat doar 15,8% din voturi în alegerile parlamentare. Cu toate acestea, în mod direct sau indirect, acum el controlează mai mult de jumătate dintre deputaţii din Parlament şi, prin urmare, Guvernul. Se mai spune că acesta exercită o mare influenţă asupra sistemului judiciar, deşi el susţine că este o invenţie a duşmanilor săi. După cum a spus un diplomat: „Să fie clar, acesta este un stat capturat – capturat de un tip. O dictatură oligarhică. Nu există niciun interes pentru a reforma justiţia în această ţară, pentru că, dacă ar exista justiţie liberă, acest regim s-ar ruina ca un castel din cărţi de joc”, notează autorul articolului.
În context, în articol se mai spune că pe 11 octombrie, Comisia Europeană a anunţat că suspendă ajutorul financiar de 28 de milioane de euro destinat reformei justiţiei în Moldova, deoarece ţara nu a progresat suficient în acest sens. Articolul se încheie cu următorul gând:
Articolul se încheie cu următorul gând: „Întrucât atât de mulţi bani s-au rătăcit în timp ce partidele pretins pro-UE conduc ţara, Vladimir Putin ar putea să nu facă decât să aştepte ca moldovenii să ajungă la concluzia că domnul Dodon şi partidul său sunt oamenii potriviţi pentru a restabili ordinea şi să urmărească cum Moldova se întoarce în braţele Rusiei”.
Sursa:jurnal.md