The Economist, înainte de reuniunea Parteneriatului Estic: „RM este, probabil, cea mai mare dezamăgire; Ţara a căzut sub influenţa oligarhului Plahotniuc, care pretinde a fi pro-occidental”

Imagine implicită

Prestigioasa publicaţie britanică The Economist a publicat un comentariu în legătură cu summitul de la Bruxelles, care este al cincilea pentru Parteneriatul Estic, din care fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, autorii au menţionat că „dacă anterior Republica Moldova a fost lăudată la Bruxelles, acum liderii europeni sunt neîncrezători. Mai mult, UE a suspendat fondurile pentru reforma justiţiei, văzând că nu există nicio schimbare”.

„Parteneriatul a fost conceput pentru a apropia cele şase state de UE, dar fără promisiunea de a deveni membru. Republica Moldova este, probabil, cea mai mare dezamăgire”, se mai arată în articol.

„Ţara a căzut sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, un oligarh care pretinde a fi pro-occidental, dar care cooperează cu preşedintele prorus. Un exemplu este votul pentru o lege electorală care va împiedica reformatorii autentici. Mai rău, din băncile din RM a fost furat, cel puţin, un miliard de dolari”, punctează prestigioasa publicaţie.

Amintim că liderii Uniunii Europene şi ai celor şase ţări din Parteneriatul Estic au adoptat o declaraţie la finalul reuniunii. În document se arată că, din nefericire, în Republica Moldova şi Georgia, multe reforme stagnează.

Totodată, semnatarii se referă la necesitatea intensificării luptei împotriva spălării banilor.

Precedentul summit pentru Parteneriatul Estic a avut loc la Riga, în 2015.

Sursa:jurnal.md