The Washington Times: „Ce s-a întâmplat în Republica Moldova merită să fie predat în universităţile din SUA; E un exemplu real cum un război financiar poate distruge o ţară”
„Majoritatea americanilor nu au auzit despre Moldova şi cu atât mai puţini ar putea-o găsi pe hartă. Dar ce s-a întâmplat cu această mică fostă republică sovietică merită să fie pe prima pagină a ziarelor noastre şi predat în universităţi”, scrie publicaţia The Washington Times.
Autorul articolului, L. Todd Wood, fost pilot de elicopter şi absolvent al Academiei forţelor aeriene din SUA, a lucrat timp de 18 ani în domeniul finanţelor, după care a început să scrie. A publicat articole în Fox Business, The Moscow Times, National Review, The New York Post etc.
Potrivit autorului, Republica Moldova este un exemplu real cum un război financiar poate distruge o ţară.
„Am scris şi am vorbit de multe ori despre ameninţările la adresa ţării noastre. Acum avem un real exemplu cum un război financiar poate distruge o ţară. Ameninţarea la adresa Statelor Unite este creşte în fiecare zi. În situaţia în care datoria noastră suverană se apropie de 20 de trilioane de dolari, îndreptându-se spre 30 de trilioane, nu ne mai putem permite să ignorăm această realitate şi oportunităţile care li se deschid adversarilor”, scrie L. Todd Wood.
În articol se face trimitere la declaraţiile făcute la Washington de fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman.
„Săptămâna aceasta, datorită Fundaţiei Heritage, am petrecut trei ore ascultându-l şi intervievându-l pe Mihail Gofman, un fost înalt oficial moldovean la Centrul Naţional Anticorupţie. Dl. Gofman a fost demis din funcţia sa la CNA în 2013, după iniţierea unei anchete a unui furt masiv din sistemul financiar moldovenesc, unul care a paralizat ţara aflată cândva pe calea integrării europene şi spre un viitor mai luminos, îndepărtându-se de trecutul sovietic corupt.
Nu avem aici suficient spaţiu pentru a face justiţie în această schemă complicată, dar de unde suntem noi este clar că, pentru a se salva, Banca de Economii a Moldovei a vrut să emită acţiuni suplimentare. Aceste acţiuni au fost vândute unui grup de actori lipsiţi de scrupule printr-o reţea extinsă de companii off-shore. Banii prin care au fost achiziţionate aceste acţiuni au fost, de fapt, tot banii BEM scoşi anterior din bancă printr-o serie de credite neperformante şi frauduloase. Pe scurt, echivalentul a unui miliard de dolari în valută moldovenească a fost furat de la BEM şi alte câteva entităţi mai mici, reprezentând 20 la sută din activele ţării, ceea ce a pus la pământ valoarea monedei naţionale şi a împins moldovenii şi mai mult în sărăcie şi mizerie”, explică autorul.
Adevărul şocant este că o mare parte din aceşti bani a fost injectată în Moldova din partea FMI şi a altor instituţii financiare occidentale, scrie TWT.
„Pe scurt, banii au fost furaţi de la contribuabilii occidentali. Potrivit lui Gofman, mai mult de jumătate din aceşti bani au dispărut în Rusia, în timp ce restul s-au strecurat prin off-shore-uri şi au dispărut. Rezultatul este că Moldova promiţătoare de cândva a devenit o bombă gata să explodeze. „Nu există niciun precedent similar”, a spus dl Gofman. „Au distrus ţara, au creat un haos. Rusia şi oligarhii vor ca noi să rămână o zonă gri între Occident şi Rusia şi să nu existe nicio integrare în UE”, spune Mihail Gofman”, se mai spune în articol.
Sistemul politic din Republica Moldova a degenerat într-un război tribal de clanuri, cu fiecare clan loial unui anumit oligarh şi centru de putere. Ideologia a dispărut, alungată de corupţie şi anarhie. Instituţiile guvernamentale nu mai funcţionează. Singura speranţă constă în mulţi bani şi sprijin din Occident, se spune în materialul publicat pe The Washington Times.
Cu toate acestea, orice fonduri furnizate vor merge acum doar pentru acoperirea capitalului furat din bănci şi nu pentru înlocuirea reconstrucţia ţării. Autorul mai scrie că FMI este ţinut la distanţă de „şmecherii de la putere” care nu permit auditorilor să efectueze o autopsie a sistemului financiar al Republicii Moldova.
„De ce americanilor ar trebui să le pese de ceea ce s-a întâmplat în Moldova, o ţară mică şi atât de îndepărtată? Ideea este că prin creşterea datoriei noastre interne am deschis adversarilor noştri o cale să ne destabilizeze financiar. Rezerva federală nu-şi poate creşte ratele în această ţară deoarece nu ne putem permite să întoarcem datoria noastră la ratele pieţei.
Vulnerabilitatea financiară duce la vulnerabilitate militară. Vedem cum acest lucru se desfăşoară sub ochii noştri. În situaţia în care Rusia, China şi Iran lucrează pentru a elimina dolarul american din sistemul financiar global, creşte riscul ca acest tip de război hibrid să ne paralizeze ţara, în special atunci când aceste acţiuni sunt combinate cu atacuri cibernetice, ameninţări high-tech la reţeaua electrică şi alte lovituri”, conchide autorul articolului.
Sursa:jurnal.md