Timofti, atenționat: Candidați dubioși la funcția de judecător
Șeful statului, atenționat de societatea civilă. Mai multe organizații neguvernamentale au emis un apel către Nicolae Timofti, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu propunerea de numire în funcția de judecător a unor persoane dubioase și cu reputație compromisă.
Solicitarea vine după ce recent, Consiliul Superior al Magistraturii i-a propus preşedintelui să numească în funcţia de judecător cinci tineri care au primit avize negative de la SIS, inclusiv fiul învinuitului în dosarul „Pădurea Domnească”, Gheorghe Creţu, şi nepoata preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi. Reprezentanţii societăţii civile menționează că numele candidaţilor Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Creţu, Maria Cozma şi Natalia Berbec au figurat în contextul mai multor informaţii compromiţătoare, care le pun la îndoială integritatea. Astfel, semnatarii apelului cer o verificare suplimentară a acestor candidaţi.
„Încă în vara anului 2013, în mass-media au apărut mai multe informații care ridică diverse suspiciuni în ceea ce privește integritatea și reputația persoanelor sus-menționate. În special, informațiile se referă la averi ce nu corespund veniturilor sau averi nedeclarate, conflicte de interese, relații cu persoane controversate, precum și pretinse implicări în activități ilegale. În unul dintre articolele din presă, se menționa că informațiile compromițătoare au fost prezentate chiar de SIS, iar în text era anexată copia scrisorii SIS, suficient pentru a pune la dubiu integritatea candidaților propuși de CSM. Mai mult, CSM a propus spre numire în funcția de judecător unii candidați cu un punctaj mai mic acordat de Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor, pe când alții cu un punctaj mai mare nu au fost propuși spre numire în funcția de judecător. CSM nu a adus motive în susținerea acestei hotărâri”, se spune în apel.
În situația creată, organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea în legătură cu propunerea de numire în funcția de judecător a persoanelor asupra cărora planează dubii rezonabile privind integritatea acestora și acuză CSM de lipsă de transparență privind motivarea alegerii unor persoane cu punctaj mai mic.
„Acest lucru, corelat cu informația publică despre lipsa de integritate a acestor persoane, ne fac să concluzionăm că alegerea acestora s-a făcut cu încălcarea legislației naționale și a standardelor internaționale. Actualmente, justiția se află pe calea unor reforme extrem de complicate în cadrul cărora sistemul justiției încearcă să recapete încrederea societății. Or, numirea în funcții de judecători a unor persoane compromise, în condiții de lipsă totală de transparență, poate afecta în mod irecuperabil încrederea în justiție și reduce semnificativ efectele pozitive așteptate în urma reformei sectorului justiției”, se mai spune în adresarea către șeful statului.
Totodată, semnatarii vin cu două solicitări către președintele Nicolae Timofti:
1. Verificarea corectitudinii și veridicității informației făcute publice în privința următoarelor persoane propuse de CSM pentru a fi numite în funcția de judecător: Petru Harmaniuc, Lucia Bagrin, Corneliu Crețu, Maria Cozma și Natalia Berbec;
2. În cazul în care informația în privința persoanelor menționate ridică suspiciuni de lipsă de integritate sau reputație ireproșabilă, să refuze numirea acestora în funcția de judecător.
Apelul a fost semnat de către opt organizaţii neguvernamentale şi remis şefului statului, CSM şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Contactat telefonic de Jurnal TV, secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, a declarat că nu a văzut deocamdată apelul ONG-urilor, dar că indiferent de acesta, şefului statului va verifica suplimentar candidaţii.
Acum două săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a propus spre numire şefului statului opt judecători în instanţele din capitală, dintre care cinci au fost anterior vizați într-o notă emisă de Serviciul de Informaţii şi Securitate, care le punea la îndoială integritatea. Este vorba despre Corneliu Creţu, fiul fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, cel care figurează ca învinuit în dosarul „Pădurea Domnească”, fiind acuzat că l-ar fi împuşcat din imprudenţă pe omul de afaceri Sorin Paciu. Potrivit SIS, ambii ar fi participat, de fapt, la acea vânătoare din 23 decembrie 2012, acuzaţii care au fost negate ulterior de Corneliu Creţu. De asemenea, Corneliu Creţu este fondatorul unei firme cu sediul în Statele Unite ale Americii, care prestează servicii de transport, iar funcția de judecător nu este compatibilă cu activitatea de afaceri.
Despre Maria Cozma, nepoata lui Mihai Poalelungi, SIS a notat în 2012 că are deschis pe numele ei un cont bancar de peste 850 de mii de lei la „Victoriabank”, asta deşi pentru perioada 2011-2012 a declarat un venit de doar 22 de mii de lei. Cozma a deţinut şi funcţia de şef interimar al Secretariatului judecătoriei sectorului Râşcani, instituţie condusă de către Oleg Melniciuc, finul de cununie al lui Poalelungi.
Cât le privește pe Natalia Berbec şi Lucia Bagrin, despre ele SIS a menţionat că s-au aflat în relaţii cu persoane controversate şi ar fi fost implicate în activităţi ilegale. SIS i-a dat aviz negativ și lui Petru Harmaniuc, fiul fostului magistrat al Curţii de Apel Bălţi, Valeriu Harmaniuc, demisionat recent din sistem şi suspectat de Procuratura Generală de emiterea unor decizii ilegale.
Persoanele vizate de SIS au refuzat să ofere comentarii pe marginea acestor informaţii. Decizia finală privind numirea în funcție a judecătorilor selectați de CSM urmează să fie luată de preşedintele ţării, Nicolae Timofti.
Sursa: jurnal.md