Timofti recunoaşte în faţa judecătorilor că a pierdut lupta cu corupţia

Imagine postare

timofti 2Preşedintele Nicolae Timofti a recunoscut astăzi, în faţa Adunării Generale a Judecătorilor că sistemul judecătoresc, din care a făcut şi el parte până nu demult a cedat în faţa luptei cu corupţia. Şeful statului susţine că justiția a ajuns să fie controlată „din afară” prin intermediul unor persoane infiltrate în sistem, care au menirea să protejeze „interese obscure ale unor cercuri politice şi persoane private”.

Nicolae Timofti a participat astăzi, 15 februarie, la Adunarea Generală anuală a Judecătorilor, la care a ținut un discurs despre situația actuală a sistemului judecătoresc. Acesta i-a asigurat pe magistraţi de sprijinul statului în procesul de reformare a sistemului judecătoresc și le-a solicitat să participe activ la acest proces.

„La ora actuală, există cadrul necesar legal, iar în scurt timp sperăm să avem și salarii majorate pentru judecători ca aceștia să funcționeze în mod independent. Numai cine nu vrea, nu este independent. Adresez cuvinte de susținere judecătorilor care nu s-au lăsat antrenați în acte ilegale, compromițătoare pentru autoritatea judecătorească. Doar un singur lucru pot să mi-l reproșez personal, dar și majorității dintre Dumneavoastră: cum s-a întâmplat că am pierdut confruntarea cu cei corupți? Cum de s-a ajuns ca justiția să fie controlată din afara prin persoane infiltrate în sistemul judecătoresc, sau promovate inexplicabil de repede în funcții importante pentru a proteja interesele obscure ale unor cercuri politice, sau persoane private?”, s-a întrebat șeful statului.

Totodată, președintele Timofti a arătat că în justiție activează în continuare judecători compromiși din punct de vedere profesional și moral. „Numărul celor care au plecat în ultima perioadă de bună voie din sistem de teama de a fi sancționați, sau au fost demiși, este prea mic. Mă mir cu câtă înverșunare sunt promovate în continuare persoane nedemne în funcții de conducere în instanțele de judecată”, a mai menţionat Nicolae Timofti.