Tipografia de stat cenzurează materialele Deutsche Welle și Europa Liberă

Imagine implicită

Joi, 21 decembrie, 2017, tipografia de stat „Universul” a refuzat să tipărească ultimul număr al revistei ACASĂ din acest an. Motivul invocat neoficial de administrația tipografiei, condusă de Iurie Gabura, este materialul publicat pe pagina a doua a revistei, ce face parte din rubrica Mass-media de-ACASĂ (digest). Aceasta include un fragment dintr-un articol semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle și o caricatură realizată de Alexandru Eftode pentru Europa Liberă.

În toată activitatea mea de jurnalist de două decenii, am fost un partener de încredere al tipografiei Universul. Este pentru prima dată când aceștia refuză să tipărească ceva pentru că deranjează guvernarea. Calificăm aceste acțiuni ca o sabotare crasă a activității mass-mediei libere. Presa independentă nu poate exista în Republica Moldova în astfel de condiții.

Cu o lună mai devreme, revista ACASĂ intrase în vizorul unor persoane neidentificate, care, indicând coperta numărului proaspăt tipărit cu poza și interviul jurnalistului Vasile Năstase, au cerut expres administrației tipografiei Universul să le fie prezentate toate edițiile revistelor Acasă și suplimentele acesteia publicate în ultimul an.

Redacția revistelor Acasă condamnă vehement cenzura materialelor incomode guvernării și încercările de intimidare a presei independente și face apel la solidaritatea colegilor de breaslă. De asemenea, solicităm respectuos instituțiilor naționale și internaționale abilitate, în special celor din Germania (Deutsche Welle), Statele Unite ale Americii (Europa Liberă, Broadcasting Board of Governors), și Uniunii Europene să monitorizeze cu atenție involuțiile din domeniul libertății presei din Republica Moldova din ultima perioadă.

Nicolae JOSAN