Tiraspolul interzice accesul moldovenilor în stânga Nistrului

Imagine postare

vamaTiraspolul neagă înțelegerea dintre ex-prim-ministrul Vlad Filat și liderul Evghenii Șevciuk, reconfirmată pe 24 aprilie, privind circulația în regim simplificat în perioada sărbătorilor de Paști.

Potrivit Biroului pentru reintegrare, interdicţia respectivă contravine cu  practica stabilită în 2012 privind facilitarea pentru cetăţeni a călătoriilor în perioada sărbătorilor.

Biroul a solicitat reprezentantului politic din partea stîngă a Nistrului revizuirea deciziei în scopul asigurării liberei circulații în zilele de 5-6 mai și 12-13 mai, pentru toate categoriile de cetățeni, întrucît Chişinăul nu dispune de o listă de persoane oficiale din R. Moldova cărora le este interzisă circulaţia în regiune.

Biroul de reintegrare face apel către reprezentanții de la Tiraspol de a nu crea impedimente în libera circulație moldovenilor în perioada sus-menționată și să nu recurgă la acțiuni politizate.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan spune că acțiunile din ultimii ani ai așa-zisei administrații de la Tiraspol fac cosoparte dintr-un plan bine pus la punct de separatiști. “Ei trăiesc după principiul: cu cât mai rău la noi, cu atât mai bine la ei. Şi, dacă observăm, cazurile ieşite din comun, care au avut loc anul trecut, şi anul acesta, cu arestarea poliţiştilor, cu maltratarea poliţiştilor, eu vreau să vă spun că ei se simt ca la ei acasă. Însă în privinţa acestor fărădelegi, organele de drept ale Republicii Moldova, Procuratura Generală tac. De ce nu se pornesc dosare penale împotriva acestor cetăţeni? Da, nu-i vom prinde astăzi, dar prin asemenea metodă vor fi anunţate aceste persoane în urmărire internaţională şi ei nu vor avea acces în Ucraina, în alte state”.

Amintim că în seara zilei de vineri, 26 aprilie, la Varnița s-a încercat instalarea ilegală de către separatiști a unor vagonete care, potrivit lor, urmau să servească drept puncte de control pentru contracararea contrabandei. Locuitorii din Varnița s-au mobilizat însă și au reușit să demonteze câteva vagonete.