start_1157581Reforma justiției poate avea succes doar dacă judecătorii își vor schimba mentalitatea și în condițiile în care s-ar face niște modificări în Constituție. Asta a sugerat Președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves.

„Justiția este un domeniu unde reformele sunt cele mai lente. Totul este legat de mentalitate. Durează timp până este schimbată mentalitatea unui judecător sau să aștepți un judecător care și-a făcut studiile după normele europene și înțelege ce înseamnă supremația legii. Noi am avut aceleași probleme cu 15 ani în urmă. A fost nevoie de multe instruiri, seminare și traininguri să-i facem pe judecătorii noștri să înțeleagă ideile care stau la baza justiției europene. Juriștii europeni au cheltuit foarte mult timp instruind judecătoriii noștri”, a declarat Hendrik Ilves.

Totodată, Președintele estonian a precizat că lumina de la sfârșitul tunelului ar putea fi amendamentele la Constituție, astfel ca decizia finală de numire a judecătorilor să fie luată de președinte.

Menționăm că Toomas Hendrik Ilves a sosit aseară și se va afla la Chișinău pînă mîine. Demnitarul a fost invitat de Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

(200 accesari)