Top 7 minciuni ale anului 2016

Imagine implicită

plahotniuc media2016 a fost anul victoriei totale asupra adevărului. Oxford a decis că  „post-truth” e cuvîntul anului 2016. Post-truth înseamnă „post-adevăr” și e numele generic utilizat de analiști și ziariști pentru epoca în care am intrat.

Știri false, calcule false, minicuni demonstrate, dar folosite insistent în campaniile politice influențează decisiv rezultatele alegerilor. Asta s-a văzut la prezidențialele din SUA, dar și la referendul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Moldova nu e deloc străină acestei epoci. Spre deosebire de renaștere, industrializare sau internet, „post-truth”-ul s-a implementat la noi fără nici o întîrziere. Sic.md a selectat cele mai influente 7 minciuni din Moldova folosite în anul care trece. Acestea au fost minciuni conștiente: autorii și promotorii lor le-au promovat știind bine că ele nu conțin nici măcar dramul de adevăr necesar unei glume.

7. Contorul întoarcerii miliardului

Începem cu o minciunică a lui Pavel Filip, care imediat după învestire a promis că va amplasa un panou pe care va fi afișată suma de bani recuperată din „furtul miliardului”. Promisiunea nu a fost o bîlbîială pentru că a fost enunțată de mai multe ori, inclusiv la o apariție în direct la Moldova 1, la Chișinău și în cadrul unui interviu oferit unei televiziuni din România.

Sic.md a atenționat opinia publică, după cîteva luni, că acest panou nu există sub nici o formă. După preluarea acestei știri de mai multe resurse mass-media, premierul a dat indicație Ministerului Finanțelor să aibă grijă de „contor”. În prezent, pe site-ul ministerului există doar informații despre recuperarea activelor celor trei bănci lichidate și nimic despre confiscarea sau arestarea conturilor celor care le-au devalizat. Dacă e să credem acest contor, în total au fost recuperați puțin peste 29 de milioane de euro (656 milioane de lei), adică 2,9% dintr-un miliard.

6. Pervyi Kanal: multe și mărunte

Pervyi Kanal este probabil cel mai eficient instrument de propagandă a guvernului rus în Moldova. Sic.md a arătat la începutul anului cum o singură știre despre Moldova conține 9 minicuni mari, inclusiv producere conștientă de „fapte false”. Membrul PSRM și angajatul Parlamentului Iuri Viteanski apare în știre drept agricultor care nu are unde să-și vîndă merele.

Știrile regizate cu actori, scenariu și impact calculat, picătură cu picătură infectează imaginea spectatorului despre lumea din jur.

5. Chirtoacă ar fi informat CNA despre fărădelegile din achizițiile de alimente pentru copii în grădinițele municipale

Primarul care-și angajează colegi de clasă șefi de direcții fără concurs, sau reangajează de cîteva ori aceeași persoană demisă prin decizia judecății va intra în curînd în al zecelea an de cînd luptă intens cu corupția din primărie. Uneori această luptă îl ia prin surprindere – CNA face rețineri chiar în privința persoanelor foarte apropiate primarului, dar cam de fiecare dată Dorin Chirtoacă declară presei că anume el a sesizat organele abilitate.

Aceeași reacția a avut-o și în scandalul achizițiilor de produse alimentare în grădinițile din subordinea primăriei. CNA a deconspirat o schemă prin care produsele alterate ajungeau pe mesele copiilor. Chișinăuenii achitau dublu – și pentru produse, ca pentru bune; și cu sănătatea copiilor. Primarul, desigur că a declarat că operațiunea se datorează eforturilor lui. La scurt timp CNA a venit cu o reacție: „în prezentele cauze, pornite pe faptul licitaţiilor trucate, CNA nu a fost sesizat de vreun serviciu al Primăriei municipiului Chişinău şi nici de primarul general”. Primarul, ulterior a recunoscut că nu a sesizat instituția, dar a știut despre acest caz (sic!).

4. 400 de copii s-au sinucis din cauza bacalaureatului

Un alt caz de cinism politic cu folosirea copiilor a fost declarația halucinantă a lui Igor Dodon la prima dezbatere electorală cu Maia Sandu. El a spus că 400 de elevi și-ar fi luat viața în perioada 2012-2015 din cauza reformelor Maiei Sandu în educație. De fapt, în perioada menționată au avut loc 17 cazuri de suicid a persoanelor cu vîrsta de 17-18 ani, iar specialiștii care combat acest fenomen afirmă că aceste cazuri au loc dintr-o multitudine de factori, nicidecum dintr-o singură cauză.

Igor Dodon nu a revenit ulterior cu o dezmințire a acestei afirmații, la toate întrebările directe din dezbateri evitînd subiectul.

3. Marian Lupu a fost retras în favoarea candidatului pro-european

Într-o mișcare surprinzătoare, cu cîteva zile înainte de alegeri, Marian Lupu s-a retras din campania electorală. În declarația sa, făcută alături de actualul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, Lupu a spus că o face pentru a favoriza candidatul pro-european.

Ulterior președintele de onoare al PD Dumitru Diacov a recunoscut că sondajele interne arătau că mai mulți alegători ai PD ar fi votat pentru Dodon, iar televiziunile care aparțin trustului controlat de Plahotniuc au preluat în buletinele de vîrf știrile false produse de Dodon pentru a lovi în Maia Sandu.

2. Plahotniuc se lasă de politică

Tradițional, la final de an, Vlad Plahotniuc declară că pleacă din politică. Într-un interviu pentru Reuters el a spus că e interesat de business și nu de politică și că va pleca din politică imediat ce țara își va stabiliza economia. Cu toate că în acest an Moldova revine la creștere economică, iar acordul cu FMI e semnat și finanțarea deja e implementată, oligarhul s-a propus și s-a ales președinte al celui mai influent pardid din țară. La nici 2 luni de la interviul Reuters.

Amintim că în octombrie 2015, Plahotniuc s-a autosuspendat din partid și a spus că „pleacă din politică” pînă la finalizarea anchetei în cazul BEM. La nici 2 luni de la „retragere” își citea discursul de candidat la funcția de prim-ministru în fața unei mulțimi de susținători fierbinți. 2016 va fi un an al veștilor bune, a spus atunci Plahotniuc. Printre aceste vești bune însă nu e de găsit cea cu privire la finalizarea anchetei BEM.

1. 30.000 de refugiați musulmani urmează să vină în Moldova

Minciuna cu probabil cel mai mare impact din 2016 a fost știrea despre 30.000 de sirieni. Conform unui site creat în septembrie 2016, aceștia ar fi venit în Moldova dacă Maia Sandu ajungea președinte. Un fals evident, promovat conștient de echipa lui Igor Dodon prin ziarul de partid, în întîlniri electorale, la dezbateri TV și prin știri false produse de posturile TV controlate. Mai mult, unele din acest „materiale de PR negru” au ajuns la posturile controlate de Vlad Plahotniuc.

Căzută pe un sol fertil, pregătit de ani de zile de propaganda rusă despre „refugiații care distrug Europa”, știrea a avut un efect major asupra electoratului în special în zona rurală, acolo unde Maia Sandu nu a ajuns din lipsă de resurse.

De ce în acest top nu apar minciunile opoziției? Răspunsul e simplu. Opoziția minte din bani proprii, iar falsurile de mai sus sunt suportate de oameni care cheltuie bani publici, luați din buzunarele cetățenilor.

Sursa:sic.md