Torţionarii din aprilie 2009 scapă nepedepsiți peste două luni

Imagine postare

revolutie-in-moldova-2009Instanțele naționale de drept nu-și fac datoria în cadrul dosarului 7 aprilie 2009. Peste două luni se vor împlini 5 ani de la evenimentele de atunci. Astfel expiră termenul de prescripţie pentru atragerea la răspundere penală a torționarilor.

Declarația aparține experților de Amnesty International Moldova.

„După cinci ani de la săvârşirea „infracţiunilor mai puţin grave”, iar în 2009 tortura era considerată infracţiune mai puţin gravă, persoana este eliberată de răspundere penală. Atenţionăm asupra principiului neretroactivităţii legii penale. Adică, dacă o persoană nu a fost atrasă la răspundere penală în decursul termenului de prescripţie, atunci, chiar dacă vor exista probe şi va fi demonstrată vinovăţia sa, precum că a săvârşit acţiuni de tortură în timpul evenimentelor din aprilie 2009 sau că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, infracţiunea nu va mai putea fi invocată în instanţele judecătoreşti, iar torţionarii nu vor mai putea fi atraşi la răspundere penală”, se arată în declarația Amnesty International Moldova, citat de Jurnal de Chișinău.

Experții spun că examinarea dosarelor respective în instanţele de fond şi de apel este tergiversată.

„Oficial au fost înregistrate 108 sesizări privind aplicarea torturii sau relelor tratamente, ca urmare a evenimentelor din 7 aprilie 2009. Au fost pornite 71 de dosare penale. Ulterior, 10 dosare au fost clasate, 31 – au fost suspendate pentru că nu au fost identificate persoanele care puteau fi puse sub învinuire”, mai precizează Amnesty International Moldova.

Potrivit sursei citate, până în acest moment, 14 poliţişti au fost condamnaţi cu suspendare în dosarul 7 aprilie 2009, 22 de poliţişti au fost achitaţi, iar în privinţa unui poliţist a fost încetat procesul penal.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 7 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri cu referire la art.3 CEDO (tortura) aşteaptă să fie examinate, fie pronunţată admisibilitatea.