Traian Băsescu: DNA, vă ordon să treceţi Prutul

Imagine implicită

basescu traianJustiţie perfectă nu poate avea nimeni, însă o justiţie care să dea certitudinea că marea majoritate a deciziilor instanţelor sunt cele corecte trebuie creată. Această nu este o cerinţă a Uniunii Europene. Este o problemă de funcţionare a unui stat în favoarea cetăţenilor săi, care poate fi realizată doar dacă va exista voinţă politică. Declaraţia a fost făcută de către fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Chişinău.

„Politicienii trebuie să decidă prin legi că nu se mai pot implica în justiţie, pentru că în momentul în care oamenii din justiţie simt că sunt liberi şi nu au asupra lor o presiune, atunci vor lucra numai în baza legilor”, a declarat fostul lider de la Cotroceni.

Totodată, Băsescu a menţionat că pregătirea începerii negocierilor pentru intrarea în Uniunea Europeană este o chestiune de reformare a instituţiilor, responsabilitate care le revine doar politicienilor. În opinia fostului preşedinte al României, o perspectivă europeană garantată nu va fi posibilă atât timp cât la guvernare se vor afla persoane cu probleme de integritate. „Acum voi zice, DNA, vă ordon să treceţi Prutul”, a glumit Traian Băsescu.

În aceeaşi ordine de idei, Băsescu a subliniat că în această perioadă este prematur pentru Republica Moldova să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană, întrucât am putea să ne alegem cu un refuz. „Poate fi depusă atunci când veţi fi mulţumiţi de justiţie”, a accentuat fostul preşedinte.

Cât priveşte stabilitatea în sistemul financiar bancar, Băsescu a remarcat că rolul Băncii Naţionale este fundamental şi că aceasta ar trebui să intervină cu sancţiuni imediate atunci când cineva foarte apropiat de sfera politicului mişcă milioanele din băncile din Republica Moldova în cele din Federaţia Rusă.

„Cum să nu ştie Banca Naţională că cineva mişcă milioanele din băncile din Republica Moldova? Securitatea sistemului bancar este fundamentală. Orice prăbuşire a băncilor într-o ţară implică costuri pentru fiecare cetăţean, pentru că niciun stat nu poate să acopere dezastrul creat de o bancă. Şi atunci, din taxele şi impozitele pe care cetăţenii le plătesc, Guvernul acoperă eşecul financiar al băncilor”, a argumentat Băsescu.

Menţionăm că fostul preşedinte român Traian Băsescu a venit ieri, la Chişinău, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti, care l-a decorat cu Ordinul „Ştefan cel Mare”. Astăzi, cei doi preşedinţi urmează să viziteze la Soroca, Biserica de lemn în stil maramureşean „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi Cetatea Sorocii.
Sursa:jurnal.md