Traian BĂSESCU: Nu veţi fi membru în Uniunea Europeană până nu veţi pune lucrurile la punct în justiţie.

Imagine postare

1313654010Basescu-declaratieÎn ajunul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Traian Băsescu, preşedintele României, a declarat în exclusivitate pentru Jurnal TV că evenimentul de mâine este unul istoric și extrem de important pentru viitorul european al Republicii Moldova.

„În primul rând, evenimentul care se va petrece vineri – semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană şi Republica Moldova este un pas extrem de important pentru desprinderea Republicii Moldova din zona gri în care se află. Ea este între două blocuri – fostul bloc sovietic, cu influenţe puternice ale Federaţiei Ruse, şi Uniunea Europeană cu influenţe puternice ale Bruxelles-ului. Până la semnarea acestui acord, Republica Moldova a fost undeva într-o zonă gri, unde nu se ştia exact direcţia în care se va deplasa cu tot cu poporul de dincolo de Prut. Iată că vineri va fi semnarea oficială a unui acord prin care Republica Moldova optează clar pentru drumul european, venind cu valorile ei care au devenit valori europene sau adoptând ea însăşi valori europene cunoscute ca atare şi, în acelaşi timp, cu aspiraţiile pe care cetăţenii Republicii Moldova le au. Acelea de a trăi într-o lume liberă în care să circule liber, dar şi pentru a munci pe teritoriul Uniunii Europene. Să beneficieze de proiectele de prosperitate, pentru că ceea ce garantează Uniunea Europeană este libertatea. Or, libertatea indivizilor care vine odată cu responsabilitatea fiecărui individ pentru viaţa lui înseamnă modul de viaţă european care garantează prosperitatea în timp. Ea nu vine peste noapte. Ştiţi că a doua zi după semnarea Acordului de Asociere în Republica Moldova nu se va întâmpla nimic. Totul este doar un moment politic în primul rând, care creează Republicii Moldova premisele să facă ce a făcut până acum România, dar încă-i departe România de vechile state ale Uniunii Europene şi, cu siguranţă, în acest pluton de ţări care aspiră să trăiască aşa cum trăiesc vechii europeni intră şi Republica Moldova. Deci, este, în opinia mea, momentul opţiunii. Nimeni nu mai poate pune la îndoială care este opţiunea Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei. Sigur, cu o populaţie poate împărţită. Unii europeni, alţii mai puţin europeni, dar tratatele sunt tratate. Şi vineri veţi semna un tratat extrem de important”, a declarat Băsescu.

Pe lângă importanţa istorică a asocierii, preşedintele României vorbeşte şi despre restanţele pe care le avem în domeniul justiţiei.

„Această perioadă, când funcţionează Acordul de Asociere şi Acordul de liber schimb, trebuie să fie o perioadă în care se declanşează un proces de modernizare a instituţiilor Republicii Moldova, de implementarea valorilor acceptate în acest moment de Republica Moldova. Şi acest proces este un proces dificil să faci instituţiile Republicii Moldova să funcţioneze pe o legislaţie similară cu legislaţia Uniunii Europene. Când acest lucru se va întâmpla, va începe negocierea acordului de intrare în Uniunea Europeană. Va dura câţiva ani şi să nu vă gândiţi că pot fi conjuncturi care să accelereze sau să întârzie momentul semnării acordului de începere a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. El începe aproape de la sine în momentul în care instituţiile încep să funcţioneze pe criteriile instituţiilor europene. Când legislaţia este adaptată, începe negocierea acordului, pentru că acordul ce face? Nu face nimic altceva decât aplică prin angajamentele care se iau în cursul negocierilor, presează pe aplicarea tuturor criteriilor care să facă viaţa economică, socială, compatibilă cu Uniunea Europeană. Vă spun un lucru. Nu veţi fi membru în Uniunea Europeană până nu veţi pune lucrurile la punct în justiţie. Oamenii politici nu vor putea refuza cetăţenilor Republicii Moldova dreptul de a fi membri ai Uniunii Europene cândva doar pentru că ei au nişte interese. Va fi presiunea publică, cum a fost şi în România”, a spus președintele României.

Amintim că mâine, la Bruxelles, va fi semnat Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

sursa: jurnal.md