Din Ungheni (Republica Moldova), Transgaz ar urma să mai investească 93 mil. euro în următorii doi ani, pentru ca România să poată transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze până la Chişinău. O parte din gaze ar putea veni chiar din Marea Neagră.

Transgaz, compania naţio­nală de transport al gazelor na­­­turale din Ro­mânia, a pre­­­luat compania Vest­mold­­transgaz, specializată tot în transportul gazelor, în cadrul unui proces de privatizare lansat în toamna a­nu­lui 2017 de guvernul din Republica Moldova, relatează Ziarul Financiar.

La această licitaţie, Transgaz a parti­ci­pat prin intermediul Eurostransgaz SRL, o companie înfiinţată în decem­brie 2017 special pentru a putea parti­ci­pa la licitaţia organizată de Republica Moldova. „Am salutat venirea pe piaţa din Republica Moldova a Băncii Transilvania şi deschiderea la Chişinău a reprezentanţei companiei de transport de gaze naturale Transgaz şi decizia de a participa la concursul investiţional de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz.

Cu această ocazie aş dori să anunţ că pe 26 februarie, comisia pentru desfăşurarea concursurilor de privatizare a anunţat rezultatul con­cur­surilor, unde EuroTransgaz, în care asociat unic este Transgaz SA România, a devenit câştigătorul acestei com­petiţii”, a declarat Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, la o conferinţă comună cu premierul Viorica Dăncilă.  Potrivit informaţiilor disponibile, preţul pe care Transgaz l-a plătit a fost de 8,8 mil. euro, condiţia pusă în această licitaţie fiind realizarea unei investiţii de 93 de mil. euro pentru o conductă de peste 100 de kilometri care să lege Ungheniul de Chişinău.

Sursa:cotidianul.md

(39 accesari)