Chisianu noiembrie 7 1989A naibii sunt amintirile acestea din istoria recentă a Republicii Moldova, în deosebi dacă compari rezultatele evenimentelor produse în ultimele decenii.

Pe 7 noiembrie 1989, la ora 8:00, cu mai mulți amici din comuna Costești am reușit să ajungem la Universitatea de Medicină, unde Frontul Popular organiza o coloană, care urma să participe la manifestația „lui octombrie”. La fața locului am văzut multă lume însîngerată, bătută de „brava” miliție moldovenească. Așa era înțeleasă perestroica pe la noi. Bîta slujitorului legii era numită și mama democrației.

În scurt timp ne-am adunat un grup de tineri și am hotărît să blocăm forța militară, care trebuia să mărșăluiască în Piața Marii Adunări Naționale, ridicîndu-le tonusul conducerii PCM și a tuturor veneticilor localizați în Republica Moldova. Ca să ajungem la tancurile din fața cinematografului „Patria” a fost nevoie să rupem  cîteva cordoane, inclusiv a „eliberatorilor” care erau înarmați cu cozi de hîrlețe, pe care aveau legate baloane. Ajunși în fața coloanei tehnicii militare sovietice, ne-am dat seama că mulți dintre noi aveau hainele rupte, vînătăi pe corp și pete de sînge. Se adunase un număr mare de protestatari și era clar că forțele milițiene nu puteau trece.  Încet-încet, în euforia demonstrației însoțită de urale în lima „fratelui” în mai mare, lumea protestatară s-a adunat și era clar că tehnica militară nu va trece. Milițienii au mai întreprins o încercare de a ne risipi – iată aici am fost bătuți crunt, dar n-am dat înapoi. Cineva a strigat să ne culcăm pe asfalt, ceea ce am și făcut și după aceea ne-au lăsat în pace.

La încheierea „sărbătorii” i s-a permis și coloanei Frontului Popular din Moldova să mărșăluiască în piață. În fața tribunei, mulțimea s-a oprit și a scandat lozinci anticomuniste. Grosu, mai marele comuniștilor cu tovarășii săi a părăsit tribuna, lăsînd statuia lui Lenin ca paratrăsnet.

Credeam că atunci vom scăpa de comuniștii sovietici, ocupație rusească. Acum îmi dau seama că mai periculoși decît hoarda din răsărit cu coloana a cincea cu stea în frunte sunt ai „ noștri” monopoliștii cărnii, pîinii și televiziunilor înregistrate în of-shor. Acel front a scos la suprafață multă „spumă” de eroi care au trădat și s-au îmbogățit pe naivitatea noastră

Mătura împușcă o dată-n an, dar mămăliga de atîta mestecat poate și exploda. Prostimea din nou va fi carne de tun în numele a mai nuștiu care ideal.

Pentru Glasul,

Ion Bogos

(182 accesari)