imageResize (1)Guvernul american a difuzat marți noi imagini din satelit care arată că forțe ruse erau în continuare staționate în ultimele zile în apropiere de frontiera cu Ucraina, în pofida asigurărilor Kremlinului potrivit cărora aceste trupe au fost retrase, informează Reuters.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat în urmă cu o săptămână că unitățile amplasate în vecinătatea graniței ucrainene s-au întors în cazărmi, însă nici NATO, nici Statele Unite nu au putut constata mișcări de trupe în regiune.

În imaginile luate din sateliți civili, făcute publice de Departamentul de Stat și de reprezentanța SUA pe lângă NATO pe contul său de Twitter, se pot vedea peste 20 de elicoptere ruse staționate, pe 9 mai, la Belgorod, în apropiere de frontieră.

Într-o altă fotografie, luată pe 12 mai în regiunea Rostov, la 75 de kilometri de granița cu Ucraina, sunt vizibile vehicule blindate.

„Realitatea este că Rusia are în continuare mobilizați 40.000 de soldați complet echipați lângă frontiera cu Ucraina și alți 25.000 în Crimeea”, a comentat un purtător de cuvânt al NATO, colonelul Martin Downie.

„Pe ultimele imagini din satelit se pot vedea unități de infanterie mecanizată, vehicule blindate și elicoptere de luptă”, a adăugat el.

„Aceste unități sunt prezente acolo pentru a intimida guvernul ucrainean și pot participa la invazia Ucrainei, dacă Moscova dă un ordin în acest sens. Vom continua să urmărim îndeaproape ce face Rusia în apropierea frontierei” cu Ucraina, a mai afirmat colonelul Martin Downie.

sursa: agerpres.ro

(138 accesari)