TVR Moldova lucrează în gol?

Imagine implicită

tvr1-si-ar-putea-relua-transmisiunea-in-moldova-1374054249Cu toții am fost martori câțiva ani în urmă când Guvernul României încerca să apere interesele Asociației de Televiziune a României, care a fost pe nedrept pedepsită, prin rezilierea unilaterală a contractului de difuzare a TVR1 de autoritățile R. Moldova.  

Societatea civilă din R. Moldova, populația se revoltau de această acțiune a autorităților moldovenești, au protestat, s-au adresat autorităților moldovenești și celor române. Această televiziune este net superioară tuturor televiziunilor autohtone si rusești care se difuzau și se mai difuzează pe teritoriul țării noastre, este înțeleasă și bine primită de populația băștinașă. Bineînțeles că guvernarea comunistă de la noi n-a reacționat nicicum, dar Guvernul Alianței „de Integrare Europeană” a acceptat discuțiile cu Guvernul României pe această temă.

Noi credeam că Alianța noastră va întoarce rețeaua 2 de televiziune TVR1 și populația va avea posibilitatea de a privi o televiziune europeană. Dar n-a fost să fie. Alianța a refuzat să facă dreptate și discuțiile cu Guvernul României s-au finalizat cu un acord între guvernele României și Republicii Moldova. Guvernul Alianței de “integrare europeană” în loc să elibereze rețeaua 2 de televiziune și s-o întoarcă Societății Române pentru Televiziune și să-și ceară scuze de la poporul român, a plămădit o nouă fraiereală, pe care Guvernul României a înghițit-o. Ei, demnitari noștri, au promis că televiziunea Română va fi difuzată prin rețelele de cablu, iar de la 17.06.2015 pe rețeaua de televiziune digitală terestră în toată țara. Guvernul României a creat la Chișinău un nou post de televiziune, TVRMoldova, care pregătește un program TV nou preluând o parte din programele TVR dar și formând emisiuni cu tematica problemelor Republicii Moldova, ceea ce e destul de interesant și folositor pentru cetățenii noștri.

Presupun că acest program, TVRMoldova, costă Guvernul României, adică poporul român, destul de scump. Dar cine are posibilitate să-l vizioneze?  Conform datelor din „Programul privind tranziția de la televiziunea analogica terestră la cea digitală terestră” aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.240 din 8 mai 2015 televiziunea analogică terestră în prezent este privită de populația a 70,07 la sută din gospodăriile din partea dreaptă a Nistrului (pe cele din partea stângă a Nistrului și a orașului Bender nimeni nu le ia în considerare parcă nici nu sunt ale Republicii Moldova!). Prin rețelele de cablu ( aprox. 19 la sută) și prin rețelele de telecomunicații (apr. 5 la sută) privesc televiziunea 24 la sută din populație. Aproape un procent din populație privește televiziunea prin satelit și prin alte metode.Tot în acest document se menționează că aproximativ 5 la sută din populația de pe malul drept al Nistrului în general n-are posibilitate să recepționeze televiziunea (în 1992 numai 1 la sută din populație n-avea posibilitatea să recepționeze televiziunea), ceea ce este alarmant.

Deoarece rețelele de cablu se află în orașe unde majoritatea populației este de alte etnii decât cea băștinașă ea n-are interes față de televiziunea română. Adică numai vreo 12-15 la sută din populația  țării (populația băștinașă din orașe) are interes și posibilitate de a viziona TVRMoldova prin rețelele de cablu și cele de telecomunicații.  Însă populația băștinașă care locuiește în marea sa majoritate  la sate (65-67 la sută) are un interes sporit față de televiziunea română.

De aceea normal ar fi fost ca lucrările de tranziție la televiziunea digitală terestră se fie accelerate. Dar n-a fost să fie. Imediat după ședința guvernului, la care s-a adoptat hotărârea menționată ministrul de atunci al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, actualul prim-ministru Filip  a anunțat populația prin presă că Moldova deja are televiziune digitală terestră ceea ce este o minciună gogonată.

Lucrările de înlocuire a televiziunii analogice cu cea digitală nici nu începuse. Din acest motiv la17.06.15 televiziunea analogică terestră n-a fost înlocuită cu cea digitală așa cum se cere în documentul internațional și în Hotărârea Parlamentului Moldovei pe această temă.

De atunci a mai trecut un an și ceva în care în Parlament și la CCA s-a produs o mare scofală pe tema ce trebuie de difuzat pe rețeaua de televiziune digitală, care nu se știe când va apărea. Aproape toți demnitarii cred că această rețea va apărea de la sine. Specialiștii în materie susțin că un șir de lucrări pentru crearea acestei rețele nici nu sunt incluse în Programul menționat.

În program lipsește modernizarea rețelei de recepție a semnalului digital,care e lăsată pe seama populației (se preconizează  procurarea a 100-120 mii de boxe de convertire a semnalului digital pentru vreo 10 la suta din cetățeni ca să ungă ochii opoziției), rețelele de difuzare sunt programate incorect atât în orașe cu blocuri înalte cât și în mediul rural.

Înalții demnitari care au alcătuit și aprobat acest program s-au condus de principiul: ceva facem, da ce va ieși se va vedea.

Pe pagina ministerului menționat  acesta ne informează că 17 emițătoare din 17 localități sunt conectate la primul multiplex digital (Multiplexul A). Populația este interesată nu de aceste date, dar de harta acoperirii teritoriului cu semnalul digital și nivelul acestuia în comparație cu semnalul-minim de recepție.

Și că semnalul de recepție să fie mai mare decât semnalul minim și să acopere tot teritoriul țării. Dar şi situaţia reţelei de recepţie: rata populaţiei asigurată cu convertoare şi antene pentru recepţionarea semnalului digital. Cu așa atitudine a guvernanților față de această problemă in Republica Moldova nu degrabă televiziunea analogică va fi înlocuită cu cea digitală, pe care vor fi difuzate mai multe programe TV, inclusiv  TVRMoldova. Dar până atunci, adică până la viitorul îndepărtat, TVRMoldova  va lucra practic în gol. Pentru mine este de nepriceput cu ce ochi guvernanții noștri mai discută cu guvernanții români, cum mai întind ei mâna cerșind bani.

Și încă ceva. În ultimii ani la Chișinău au apărut jurnaliști de dincolo de Prut, unii din ei ling fundul guvernanților noștri. Aș vrea sa-i întreb pe alde dl Tabără, dl Nichituș și alții. „Cum stați cu conștiința de cetățean, domnilor, vă place cum guvernanții noștri fraieresc guvernanții voștri și poporul român? Eu nu vă mai întreb cum vă place că guvernanții noștri își bat joc de poporul, pe care pretind că-l reprezintă, fiindcă dumneavoastră îi ajutați în această potlogărie.”

Alexandru Stratulat