TVR trebuie să existe în Republica Moldova
„TVR trebuie să existe în Republica Moldova, fiind o chestie de principiu și o chestie de simbol”. De această părere este invitatul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, Președintele „Apollo”, Vasile Năstase. Expertul media, Svetlana Chesari și jurnalistul Doru Dendiu susțin că întreruperea emisiei Televiziunii Române în Republica Moldova a fost făcută într-un mod fraudulos.
Președintele Asociației „Apollo” s-a exprimat revoltător pentru oferta pe care o impune audiovizualul din Republica Moldova, referindu-se la 90% canale în limba rusă și doar cîteva posturi românești, fiind blocat accesul cetățenilor la informația în limba română.
Svetlana Chesari a amintit cum a fost întreruptă emisia TVR-ului în Republica Moldova, invocîndu-se un motiv fraudulos – o datorie, care cel mai probabil că nu exista. „Este o speculație prin faptul că autoritățile anunțau foarte senil că nu au retras licența TVR-ului, care era valabilă pînă în 2011. Aceeași situație se întîmplă practic și astăzi cu acest Acord de soluționare pe cale amiabilă a litigiului existent la CEDO. Vina este de partea autorităților, care reglementează acest domeniu și urmează să-l penalizăm noi, ca și societate civilă, să cerem răspundere acelor membri ai CCA care au votat actul fraudulos din 2007 și guvernanților care au fost înșelați de un media-magnat din țară”, a replicat Chesari.
Jurnalistul Doru Dendiu a recunoscut că dincolo de discuțiile pe diferite componente morale, sociale, politice ale subiectului retransmisiei TVR-ului în spațiul media al Republicii Moldova, e clar că Televiziunea Română nu va mai beneficia de același statut pe care-l avea pînă în 2007, stat similar cu postul omolog al Federației Ruse, care are acoperire națională, dar și prin cablu. „Abia începusem colaborarea cu TVR cînd am fost anunțat de un prieten că degrabă o să dispărem. Era vorba despre un angajat al Inspectoratului de radiocomunicații. Măgăria se pregătea din timp. M-a durut cel mai mult că după ce TVR-ul a început să emită pe acest canal 2Plus, cenzura a continuat. Evident că-mi urmăream materialele și în moment ce un detaliu nu convenea cuiva era cenzurat”, afirmă jurnalistul român, Doru Dendiu.
Jurnalistul Vasile Năstase îl contrazice pe ministrul Justiției, care declară că retransmiterea TVR în R. Moldova nu este posibilă. „De ce nu se mai poate, domnule? Noi nu reparăm o nedreptate prin altă nedreptate, dar revenim la status quo pe care l-a avut TVR-ul în 2007. Nedreptate a fost atunci cînd acest oligarh a pus mîna pe a treia frecvență. Acest neobrăzat are 5 radiodifuzori cu acoperire națională, ceea ce este absolut ilegal”, afirmă Vasile Năstase. Potrivit jurnalistului se poate de reparat greșeala din 2007. Pentru asta CCA trebuie să se întrunească și să spună că ceea ce s-a întîmplat în 2007 a fost un abuz, care trebuie reparat, că se retrage licența de la postul 2Plus și se repartizează TVR-ului. „Audiovizualul din Republica Moldova trebuie să fie 90% în limba română, dar la noi totul este invers. Cei care doresc, pot să-și cumpere cartelă, prin intermediul căreia să poată privi canalele rusești, iar societatea să poată privi emisiuni în limba română”, a conchis sursa.
Și Svetlana Chesari a menționat că Oleg Efrim dă dovadă că acționează în favoarea unor conflicte de interese în cazul TVR – un pachet de manipulare a opiniei publice și de menținere sub control a acestor frecvențe. „Fiind jurist, cunoaște foarte bine că atunci cînd a fost demarat acest litigiu de către TVR , evident că au fost atrase în judecată și acea companie care a obținut fraudulos licența și respectiv acel TeleFm International urma să renunțe la acea ilegalitate și să ofere licența TVR-ului. Pe parcurs, însă, ca să spele urmele, acest TeleFm a fost supus unei proceduri de insolvabilitate și acum este lichidat, fiind cesionat licența la Prime TV. Postul a obținut licența tocmai în perioada negocierilor de retransmisie a TVR-ului pe cale amiabilă”, constată expertul media.
Dacă să ne referim la digitalizare, Svetlana Chesari a precizat că același media-magnat pune în discuție monopolizarea multiplexurilor și din această cauză nu este posibilă demararea digitalizării, cu toate că CEDO impune acest lucru. Pîinea și cuțitul este în mîna guvernării.
Specificăm că TVR va reveni pe ecranele televizoarelor din Republica Moldova în termen de 30 de zile, prin cablu, după ce a fost sistată transmiterea postului în 2007. Potrivit Președintelui CCA, Marian Pocaznoi, în 2015, postului român de televiziune i se va elibera licență de emisie.