b9pcfakmmgnsucthr9gtMinistrul ucrainean de externe, Andrei Deșcița, a făcut apel joi la statele membre ale ONU să voteze masiv în favoarea unei rezoluții a Adunării Generale care să împiedice Rusia să-și continue „agresiunea”.

Adunarea urmează să se pronunțe în cursul zilei de joi asupra unui proiect de rezoluție neconstrângător care condamnă referendumul din Crimeea și anexarea peninsulei la Rusia.

„Sunt convins că un vot masiv astăzi (joi) va împiedica noi acțiuni agresive” din partea Rusiei, a afirmat ministrul ucrainean, referindu-se implicit la amenințarea unei invazii a Ucrainei de către trupele ruse masate la frontierele sale, potrivit relatării AFP.

Andrei Deșcița a subliniat, totodată, că anexarea Crimeii la Rusia constituie „încălcarea cea mai flagrantă a legilor internaționale de la crearea Națiunilor Unite”, acuzând Moscova de „false justificări, insulte și neadevăruri”.

Adoptarea rezoluției „ar transmite un mesaj esențial de avertizare că comunitatea internațională nu va permite ca ceea ce s-a petrecut în Ucraina să creeze un precedent”, a adăugat ministrul ucrainean.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apărat însă legitimitatea referendumului din Crimeea, vorbind de „o reunificare între Crimeea și Federația Rusă”.

Ambasadoarea americană Samantha Power a solicitat statelor membre să adopte rezoluția în cauză. „Ucraina merită susținerea noastră. Noi vă cerem insistent să votați această rezoluție, care face apel la o soluție diplomatică, și nu militară, pentru această criză”, a afirmat reprezentanta SUA.

Textul propus joi este similar celui care a fost supus Consiliului de Securitate al ONU la 19 martie, dar care a fost blocat de veto-ul impus de Rusia.

Proiectul „subliniază că referendumul desfășurat la 16 martie (în Crimeea), neavând nicio valabilitate, nu poate justifica vreo schimbare a statutului” peninsulei și cere tuturor statelor și organizațiilor internaționale „să nu recunoască nicio schimbare a (acestui) statut”.

Moscova a declarat miercuri că adoptarea acestei rezoluții de către Adunarea Generală a ONU nu va avea „niciun efect” asupra sa.

sursa: agerpres.ro

(132 accesari)