download (3)Mii de protestatari ucraineni ocupau, în continuare, în dimineața zilei de joi, centrul Kievului, după o noapte de ciocniri cu forțele de ordine.

Protestele anti-guvern din ultimele zile s-au soldat cu cinci morți, din care patru împușcați de poliție, potrivit activiștilor, martorilor și liderilor din opoziția ucraineană.

Epicentrul violențelor din ultimele zile, strada Hrusevskovo, de lângă Parlament și Consiliul de Miniștri arată ca după război. Protestatarii au dat foc baricadelor improvizate folosind cauciucuri, bețe și ce au mai găsit în jur și au incendiat câteva mașini de poliție. Poliția a atacat în câteva rânduri pozițiile manifestanților, încercând să elibereze strada, și s-a folosit de gloanțe de cauciuc și bastoane. De fiecare dată, protestatarii au revenit și mai hotărâți să își păstreze poziția, scrie Kyiv Post.

Conflictul de stradă a început la 19 ianuarie, la două luni de când oamenii începuseră să manifesteze cerând demisia președintelui Viktor Ianukovici, care a renunțat la relația cu UE în favoarea Rusiei.

Oamenii au fost înfuriați de faptul că Parlamentul a trecut o serie de legi ce restricționează dur manifestările publice și introduce interdicții de la purtarea măștilor de schi, la instalarea de corturi în capitală, toate pasibile cu închisoare.

Mulți protestatari au construit baricade și au decopertat străzile pietruite pentru a avea proiectile în lupta cu poliția. Focurile au fost alimentate toată noaptea cu cauciucurile de mașină, pentru ca fumul să scadă vizibilitatea forțelor de ordine.

Protestatarii nu au fost îndepărtați nici cu tunul de apă, cu toate că temperaturile au scăzut sub -10 grade Celsius, nici de asalturile periodice ale poliției.

Pe marginea străzii, oamenii care susțineau combatanții strigau „Afară cu Mafia” și „Criminalii”, în direcția poliției.

5c88bf0_16_jpg_pagespeed_ce_b2o0dkwxup_54172300Potrivit ziare.com, femeile, care au fost descurajate să se alăture confruntărilor, au stat pe margine și au bătut în plăci de metal, ritmic. Alții au împărțit ceai fierbinte și sandvișuri. O parte a manifestanților și-au împărțit responsabilitatea de a alimenta permanent protestatarii cu sticle incendiare.

Violențele au șanse mari să escaladeze, joi, după ce Consiliul de Miniștri a aprobat puteri sporite pentru poliție și eșecul discuțiilor între putere și opoziție.

(236 accesari)