Ucraina merge pe o „cale care nu duce nicăieri”

Imagine postare

IanukoviciRefuzul Ucrainei de a semna la Vilnius este dovada că a ales „calea care nu duce nicăieri”. Așa s-a exprimat șefa Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Oficialii europei nu au reușit să-l convingă pe Viktor Ianukovici să semneze Acordul.

„Statu-quoul nu s-a modificat. Președintele ucrainean nu este pregătit să meargă mai departe în (procesul) de integrare cu Uniunea Europeană. Cred că liderii ucraineni au ales o cale care nu duce nicăieri. Este un eșec al Ucrainei. Este o decizie a liderilor actuali care întrerupe progresul țării lor”, a constatat președintele Lituaniei. Dalia Grybauskaite a menționat că Viktor Ianukovici nu vorbește de acord sau de semnare, ci de problemele economice ale Ucrainei.

Și Traian Băsescu a declarat că e regretabil pasul înapoi făcut de Ucraina.

„Preşedintele Ianukovici este pe punctul de a pune ţara sa într-o situaţie de vulnerabilitate extremă, deoarece a pierdut posibilitatea de a o ancora la Europa, iar acum este în derivă”, a comentat liderul diplomaţiei suedeze Carl Bildt.

Precizăm că opoziția din Ucraina încă mai protestează în piața Maidan din Kiev, susținînd că vor schimbări, vor să fie în familia europeană, să se ghideze de reguli europene și să aibă un nivel de trai european.

Președintele Ucrainei a rămas ineflexibil la argumentele europenilor, întrucît este dependent de Rusia pentru exporturile și livrările de gaz. Astfel, la Summitul Parteneriatului Estic, unde trebuia să ia parte, a parafat separat Acordul doar Georgia și Republica Moldova.

Parteneriatul Estic întrunește 28 state membre ale Uniunii Europene și 6 foste republici sovietice.