Ucraina: Mii de manifestanţi au ieşit în stradă la Kiev, în sprijinul lui Mihail Saakaşvili

Imagine implicită

Mai multe mii de partizani ai lui Mihail Saakaşvili, opozant faţă de puterea din Ucraina, s-au strâns duminică în centrul Kievului pentru a cere eliberarea fostului preşedinte georgian şi destituirea şefului statului ucrainean, Petro Poroşenko, relatează AFP.

Manifestanţii au defilat pe străzi purtând pancarte cu lozinci antiguvernamentale şi anticorupţie, precum şi cu desene în care Poroşenko era înfăţişat în spatele gratiilor, potrivit corespondentului AFP la faţa locului.

”Autorităţile au trecut de linia roşie. Nu trebuie băgaţi opozanţii la închisoare”, declara soţia lui Saakaşvili, Sandra Roelofs, în faţa manifestanţilor. ”Ucraina se îndreaptă spre prăpastie, populaţia sărăceşte. Corupţia este omniprezentă şi autorităţile nu fac nimic”, afirma un alt manifestant.

Fostul preşedinte georgian, devenit un adversar politic vehement al lui Poroşenko, a fost arestat sâmbătă de către serviciile de securitate ucrainene după o precedentă tentativă care s-a soldat cu un eşec umilitor cu câteva zile mai înainte.

Saakaşvili, care a anunţat că a început o grevă a foamei pentru a protesta faţă de arestarea sa, este acuzat de către parchetul ucrainean că a pus la cale o lovitură de stat susţinută de Rusia, ceea ce el dezminte.

Fostul preşedinte georgian, dat în urmărire şi de justiţia din ţara sa natală pentru ”abuz de putere”, a reuşit marţi să scape de o primă arestare într-un mod spectaculos, datorită presiunii a sute de partizani ai săi, coborâţi în stradă pentru a bloca furgoneta care îl transporta.

El a continuat în zilele următoare să organizeze manifestaţii în faţa parlamentului de la Kiev, cerând destituirea preşedintelui Poroşenko pentru că a eşuat în lupta împotriva corupţiei, dar a fost interpelat sâmbătă.

Sursa:iurnal.md