Ucrainenii, deciși să dea jos Guvernul
Opoziția de la Kiev a anunțat că protestatarii au înaintat două condiții actualei guvernări. Prima condiție este demisia guvernului Azarov, iar a doua – „renunțarea la represiuni politice, cu alte cuvinte eliberarea Iuliei Timoșenko și a celor trei activiști reținuți în perioada evenimentelor recente”, a spus liderul fracțiunii Batkivșcina, Arseni Iațeniuk.
Tot astăzi, presa internațională scrie, citând surse diplomatice din UE, că Uniunea Europeană este de acord cu aplicarea unor sancţiuni împotriva unor funcţionari ucraineni, care se fac responsabili pentru folosirea excesului de forţă faţă de protestatarii din centrul Kievului. Chiar dacă UE a încercat să mențină o poziţie neutră faţă de evenimentele din Ucraina, totuși condamnă acţiunile violente ale organelor de drept împotriva protestatarilor din centrul Kievului şi consideră că cei vinovaţi trebuie pedepsiţi. În cazul în care autorităţile ucrainene nu vor ancheta acest incident, UE ar putea aplica în mod unilateral sancţiuni în privinţa celor care au aplicat forţa faţă de protestatari, care ar putea chiar fi declaraţi persona non grata pe teritoriul statelor europene.
În același timp, un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom, că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.
Potrivit deputatului, cea mai bună soluţie pentru Ianukovici ar fi să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, după care să-şi dea demisia. „Doar în acest mod ar putea fi salvat. Asta este important pentru noi, înţelegeţi? România încă nu şi-a revenit după asasinarea lui Ceauşescu”, a subliniat politicianul.
Premierul ucrainean, Nicolai Azarov anunță însă că președintele, Victor Ianukovici, se pregătește pentru o vizită la Moscova. Ianukovici va merge în capitala Rusiei imediat după ce va vizita China, vizită planificată în perioada 3-6 decembrie.
Kievul și Pekinul urmează să încheie un program de colaborare, apoi Ianukovici va merge la Moscova, unde urmează să semneze „o foaie de parcurs de colaborare”, care prevede un regim economic și comercial.
Reamintim că în noaptea de sâmbătă spre duminică, forţele speciale de la Kiev au dispersat un protest paşnic al studenţilor, lovind cu picioarele şi cu bastoanele în protestatari. Surse din cadrul Ministerului de Interne ucrainean au declarat că forţele speciale au acţionat la comanda Primăriei Capitalei, întrucât aceasta avea misiunea să elibereze piaţa pentru a instalarea bradului de Crăciun.
Împreună cu protestatarii au avut de suferit și zeci de jurnalişti, care relatau despre protestele din Ucraina. Ei au fost răniţi de poliţiştii care au intervenit în forţă, pentru a pune capăt manifestărilor violente din Kiev. Un raport efectuat de Telekritika relevă faptul că 43 de reporteri, fotoreporteri şi cameramani au fost răniţi în timpul ciocnirilor de duminică seară, din preajma palatului prezidenţial.
Denys Danko, unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti din Ucraina, a fost şi el rănit, fiind surprins în mijlocul confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine. „Fiecare poliţist care trecea pe lângă mine mă lovea cu bastonul. Cred că am primit peste 30 de lovituri în cap, în piept şi pe braţe”, spune Danko pentru Kyiv Post.
O imagine sugestivă a circulat intens pe canalele media. Fotoreporterul Reuters, Gleb Garanich, a continuat să tragă cele mai interesante cadre, chiar dacă faţa sa era plină de sânge. De asemenea, agenţia de ştiri susţine că unul dintre cameramanii săi a fost pus la pământ şi bătut crunt, iar camera de filmare a fost distrusă în picioarele poliţiştilor.