Udrea are doar interdicție de a părăsi Capitala!

Imagine implicită

udrea elenaLiderul PMP, Elena Udrea, a ajuns la sediul DNA cu mandat de aducere. Udrea și-a exprimat surprinderea pe facebook. DNA a remis un comunicat în care precizează că Elena Udrea este suspectată de fals în declarațiile de avere și spălare de bani. DNA precizează că Elena Udrea știa de ”combinațiile” lui Dorin Cocoș, soțul de la vremea respectivă.

UPDATE 5: Adriean Videanu a fost retinut in această-seară pentru 24 de ore. Fostul ministru al Economiei a fost citat tot astăzi. El a ajuns la DNA în jurul otrei 16, iar ordonanța de reținere a fost emisă cu puține minute înainte de ora 19. Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, mai exact de faptul că ar fi intervenit la fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, pentru a-i ridica sechestrul din dosarul gazelor naturale.
”Bica Alina în calitate de procuror şef al DIICOT, la data de 25.02.2014 a ridicat în mod abuziv sechestrul aplicat asupra unui număr de 80 acţiuni care valorau 277.000 lei, deţinute de Videanu Adriean la SC TITIAN MAR SA.Singura în măsură să analizeze sechestrul era instanța. Numitul Videanu Adriean este cercetat în dosarul menţionat al DIICOT – Structura Centrală, alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 USD şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale. Exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu de către procurorul şef Bica Alina Mihaela a ajutat efectiv persoana cercetată în dosarul DIICOT, respectiv pe numitul Videanu Adrian să-şi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi obţină foloase necuvenite prin înstrăinarea lor( fiind acţiuni la purtător, ridicarea sechestrului prin actul abuziv al inculpatei Bica Alina Mihaela l-a ajutat să le înstrăineze si deci sa si foloseasca cei 277.000 lei). Astfel, a rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz, care reprezenta garanţia recuperării prejudiciului cauzat”, precizează surse din cadrul DNA.
UPDATE 4: DNA a remis un Comunicat oficial în care precizează că Elena Udrea are calitatea de suspect. În sarcina șefei PMP s-au reținut acuzații de fals în declarații și spălare de bani, în forma în care ea știa că provin din infracțiuni.
”Contrar dispoziţiilor legale, în declaraţiile de avere din anul 2010, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Udrea Elena declară încasarea de dividende de la această societate”, precizează DNA.
”Există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, mai arată DNA.
Elenei Udrea i-au fost oficial aduse la cunoștință acuzațiile. Măsura preventivă instituită de DNA în cazul Elenei Udrea este controlul judiciar:
”Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata UDREA ELENA GABRIELA trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi la Secţia 2 Poliţie Bucureşti ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi Secţia 2 Poliţie Bucureşti cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Secţia 2 Poliţie Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească mun. Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Inculpatei UDREA ELENA GABRIELA i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”.
UPDATE 3: Elena Udrea a părăsit sediul Direcției Naționale Anticorupție, dar nu a oferit prea multe amănunte vizavi de anchetă. ”Au venit avocații din dosar. Trebuie să studieze dosarul înainte să dau declarație. Dosarul este în lucru. Cel mai bine este să fie întrebat domnul Dorin Cocoș. Nu, nu m-am întâlnit cu Adriean Videanu. Chiar nu aș vrea să dau mai multe amănunte. Eu în declarația de avere am scris cum a fost, nu puteam să trec bunuri ce aparțin altei persoane fie ea și fostul meu soț. Declarațiile reprezentau realitatea pe care eu o știam. Dacă ceva din ce eu știam nu corespunde realității, asta e treaba fostului soț”.
La sediul Direcției Naționale Anticorupție a ajuns și fostul ministru Adriean Videanu. Și fiul lui Dorin Cocoș, Alin, a ajuns, din nou, la DNA, pentru audieri.
UPDATE 2: Elena Udrea are calitatea de suspect. Pentru a se putea dispune începerea urmăririi penale (IUP) împotriva unui fost ministru care are și calitatea de parlamentar este necesar avizul Camerei din care respectivul face parte.
Totodată, este necesar avizul Camerei Deputaților și în cazul unei eventuale cereri de reținere urmată de o propunere de arestare preventivă, în situația Elenei Udrea.
Până în momentul de față DNA nu a precizat dacă intenționează să formuleze vreo astfel de cerere. Legal, DNA poate înainta cererile către procurorul general, care sesizează ministrul Justiției, singurul în măsură să se adreseze Parlamentului.
Faptele imputate Elenei Udrea sunt direct legate de funcția de ministru, dat fiind că ea este acuzată de fals în declarațiile de avere pe care le-a depus ca demnitar. Spălarea de bani este în directă legătură cu falsul. Vorbim, așadar, de fapte comise în calitate de ministru, apărate de imunitatea prevăzută în Legea răspunderii ministeriale.
UPDATE: Surse judiciare precizează că Elena Udrea este suspectată de fals în declarațiile de avere și spălare de bani. Concret, arată aceleași surse, Elena Udrea a știut de mita de nouă milioane de euro primită de Dorin Cocoș în dosarul Microsoft. Mai mult, un interpus a preluat un credit al Elenei Udrea, cu tot cu gajul instituit asupra unor bunuri imobiliare.
”Din verificarea extraselor de cont rezultă că, în luna mai 2012, Pescariu Dinu Mihail a efectuat o plată în sumă de 2.500.000 euro către Stelian Gheorghe, persoană implicată în proiecte imobiliare împreună cu Dorin Cocoș. În cursul anului 2010,o persoană din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena – Gabriela la BRD – Group Societe Generale SA”, arată sursele Libertatea.
Aceleași surse arată că:
”În conformitate cu dispoziţiile art. 2 din Legea 115/1996, astfel cum a fost modificată prin Legea 161/2003, în calitate de deputat/ministru Udrea Elena Gabriela avea obligaţia să îşi declare averea, în condiţiile legii.
Contrar dispoziţiilor legale în declaraţiile de avere din anul 2010 nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi susnumita declară încasarea de dividende de la această societate.
Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora”.
DNA: Elena Udrea știa de ilegalitățile comise de soțul Dorin Cocoș
Surse din cadrul DNA precizează că Elena Udrea știa de faptele comise de soțul său de la vremea respectivă, Dorin Cocoș: ”Din probatoriul administrat până la acest moment rezultă probe certe în sensul că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, rezultă că Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Pescariu Dinu”.

Fosta candidată la Președinția României, Elena Udrea, a admis pe rețeaua de socializare facebook că a fost citată, cu mandat, la DNA:
”În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi „cu mandat”) de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda”.
Procurorii DNA emit mandate de aducere atunci când persoanele citate nu se prezintă la audieri sau atunci când consideră că ancheta ar putea fi periclitată dacă suspectul ar afla, din timp, că urmează să fie audiat.
Elena Udrea a comentat intens, în ultimele zile, atât pe facebook, cât și în diferite intervenții la tv, dosarul retrocedărilor ilegale în care a fost arestat preventiv fostul său soț Dorin Cocoș.
Direcția Națională Anticorupție nu a emis, până la această oră, un comunicat oficial cu privire la împrejurările în care s-a impus aducerea Elenei Udrea cu mandat, la audieri.
Scandalurile au izbucnit după ce în spațiul public au apărut fotografii cu Elena Udrea și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, la Paris. La scurt timp Alina Bica, care a ocupat funcții de conducere și în Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a fost arestată preventiv. În același dosar este cercetat și Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea. Cocoș este cercetat și în dosarul Microsoft și se află în arest preventiv.
Alina Bica a fost și ea adusă din Arestul Poliției Capitalei, la DNA, pentru audieri. Un fost consilier de-al ei, Florin Mihăilescu, a fost, de asemenea, citat la DNA.
Fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, a fost eliberat din arest preventiv și se află în arest la domiciliu după ce a făcut mai multe denunțuri care vizează foști și actuali lideri ai PDL.
Pe de altă parte, ieri au fost audiați la DNA și prima soție a lui Dorin Cocoș, dar și fiul său Alin.
Elena Udrea nu a făcut nicio declarație la intrarea în sediul DNA, unde a ajuns ”flancată” de doi polițiști judiciariști în civil.
Rămâne de văzut dacă DNA va solicita avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul deputatului Elena Udrea sau pentru o eventuală reținere și propunere de arestare preventivă
Sursa: libertatea.ro