UE a deschis negocierile de aderare cu Serbia

Imagine postare

UE-drapelNegocierile de aderare ale Serbiei la Uniunea Europeană au fost deschise în mod oficial marţi, la Bruxelles, lansându-se astfel un lung proces care se concentrează asupra problemei-cheie a recunoaşterii Kosovo, relatează AFP.

„Este o zi istorică pe calea către UE. Felicitări” Serbiei, a declarat comisarul însărcinat cu Extinderea Stefan Füle, la începutul reuniunii.

Delegaţia sârbă este condusă de către premierul Iviţa Dacici, care a declarat înaintea reuniunii că speră ca negocierile să fie „rapide şi de bună calitate”.

Serbia speră să devină al 29-lea membru al UE la orizontul lui 2020, urmând Croaţia vecină, care a aderat la 1 iulie 2013. Însă unii experţi apreciază că negocierile vor dura mai mult, şi anume aproximativ zece ani.

„Cetăţenii sârbi au aspiraţii europene puternice, iar noi vom continua să susţinem Serbia pentru ca să înregistreze progrese, pas cu pas, pe calea europeană”, a declarat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, la finalul unei întâlniri cu Dacici, marţi dimineaţa.

Serbia a obţinut statutul oficial de candidat în martie 2012, însă Bruxelles-ul a anunţat deschiderea negocierilor abia un an mai târziu, după ce Serbia a ajuns, în aprilie 2013, la un acord considerat „istoric” asupra normalizării relaţiilor sale cu Kosovo.

Serbia refuză în continuare să recunoască independenţa proclamată în 2008 de către majoritatea albaneză din Kosovo, fosta sa provincie sudică.

Sursa: realitatea.net