UE, cu ochii pe situaţia de la BEM; „Autorităţile RM au ocazia să arate că se pot rupe de trecut”
Uniunea Europeană monitorizează cazul Băncii de Economii şi aşteaptă ca autorităţile de la Chişinău să dea dovadă de corectitudine în rezolvarea situaţiei de la această instituţie financiară. Declaraţia a fost făcută de şeful Secţiei Politice a Delegaţiei UE în RM, Wicher Slagter. Asta după ce, acum câteva zile, şeful delegaţiei UE şi ambasadorul Statelor Unite în ţara noastră şi-au manifestat îngrijorarea faţă de ceea ce se întâmplă în sistemul bancar din Republica Moldova.
„Banca de Economii este o imensă provocare, dar poate fi şi o oportunitate pentru ca autorităţile Republicii Moldova să le demonstreze cetăţenilor că pot face faţă acestei situaţii, că se pot rupe de trecut şi că astfel de practici nu vor fi continuate. Noi aşteptăm să vedem progres în această problemă. Uniunea Europeană este gata să ofere suport Republicii Moldova în această situaţie”, a declarat Wicher Slagter, în cadrul unei conferinţe de presă.
Şi dacă oficialii europeni atrag atenţia asupra situaţiei de la Banca de Economii şi au aşteptări de la cei responsabili, atunci autorităţile de la Chişinău se feresc să vorbească la acest subiect. Jurnal TV a cerut părerea premierului Iurie Leancă, însă acesta a evitat să răspundă. Şi procurorul general, Corneliu Gurin, a fost evaziv în declaraţii şi a refuzat să ofere detalii din dosarul penal deschis de procuratură în cazul Băncii de Economii. În contextul noului dosar penal deschis pe cazul Băncii de Economii săptămâna trecută, procurorul general, Corneliu Gurin, afirmă că ancheta nu vizează persoane concrete.
Amintim că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului acum o săptămână, după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari. Ei au contestat emisia suplimentară de acţiuni, din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei. Decizia CSJ a fost dur criticată de mai mulţi experţi, iar fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, i-a solicitat şefului statului să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru a examina acest subiect. Între timp, premierul Iurie Leancă a cerut Băncii Naţionale să contracteze experţi de peste hotare pentru a efectua o expertiză internaţională a sistemului bancar din Republica Moldova, în special la Banca de Economii.
Sursa: jurnal.md