UE nu agreează inițiativa lui Plahotniuc, privind votul uninominal: Ce condiții pune Republicii Moldova
Ambasadorii Uniunii Europene au convenit cu reprezentanții Consiliului Europei referitor la asistența financiară de 100 de milioane de euro, care ar putea fi oferită Republicii Moldova, însă una dintre condiții ar fi respectarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv păstrarea sistemului electoral pluripartit, nicidecum uninominal așa cum își dorește șeful Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
Alte condiții pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova sunt: respectarea statului de drept și garantarea respectării drepturilor omului.
Printre obiective se numără: eficiența, transparența și responsabilitatea gestionării finanțelor publice, prevenirea eficientă a corupției și a spălării banilor, precum și guvernarea și supravegherea sectorului financiar, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.
Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza în mod regulat îndeplinirea acestor condiții preliminare și a obiectivelor. Decizia necesită o majoritate calificată în cadrul Consiliului, în acord cu Parlamentul Europei.
Menționăm că astăzi ambasadorii Uniunii Europene au convenit asupra propunerii Consiliului Europei, privind asistența macro-financiară pentru Republica Moldova.
Astfel, 60 de milioane ar putea fi oferite drept credite, iar 40 de milioane – subvenții. Acestea ar suplimenta resursele oferite de FMI și alte instituții multilaterale.
Asistența ar avea ca scop sprijinirea țării pentru stabilizarea economică și îndeplinirea agendei de reforme structurale, contribuind la acoperirea nevoilor de finanțare externă pentru următorii doi ani.
Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitatea politică de la alegerile din noiembrie 2014 și până în ianuarie 2016. Aceasta a fost, de asemenea, afectată de scandalul cu frauda bancară, activitatea economică slabă și interdicțiile de import impuse de Rusia.
De la începutul anului 2016, autoritățile Republicii Moldova au adoptat o serie de reforme, dar trebuie să întreprindă eforturi suplimentare pentru aplicarea acestora, în timp ce cei responsabili pentru frauda bancară trebuie să fie aduși în fața justiției, se mai arată în comunicat.
Sursa:independent.md