UE pregătește împreună cu SUA un plan de ajutor pentru Ucraina

Imagine postare

Catherine-AshtonUniunea Europeană pregătește împreună cu Statele Unite ale Americii un important program de asistență financiară pentru Ucraina, a indicat reprezentanta diplomației europene, Catherine Ashton, într-un articol publicat luni de Wall Street Journal, citat de AFP.

UE și SUA ”dezvoltă un plan — Planul Ucrainean, cum am sugerat ca ele să-l numească, — care analizează ceea ce noi trebuie să facem începând de acum în diferite sectoare pentru a ameliora lucrurile”, a declarat dna Ashton, intervievată de cotidianul american pe marginea conferinței anuale de la Munchen (Germania) privind securitatea.

Catherine Ashton, care este așteptată la Kiev în cursul acestei săptămâni, n-a precizat suma ajutorului avut în vedere, ci a indicat doar că ”cifrele nu vor fi modeste”.

Ajutorul nu va consta doar în bani, a spus dna Ashton. Printre pistele reținute pentru a ajuta Ucraina, dna Ashton a menționat posibilitatea de a oferi ”garanții” financiare, ajutoare pentru investiții sau sprijin pentru moneda ucraineană pentru a asigura stabilitatea sa.

AFP amintește că, de la refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE în noiembrie 2013, Ucraina se confruntă cu un val de contestare. Guvernul ucrainean a preferat apropierea cu Rusia și a obținut din partea Moscovei promisiunea unui ajutor de 15 miliarde de dolari pentru a-și menține economia fragilă pe linia de plutire.

Sursa: jurnal.md