UE protejează țările amenințate de Rusia

Imagine postare

Stefan-FuleOrice formă de amenințare din partea Rusiei este inadmisibilă. Uniunea Europeană va susține și va apăra pe cei presați nedrept. Sunt declarațiile comisarului european, Stefan Fule spuse în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului European.

Oficialul s-a referit la presiunile Rusiei făcute nu doar asupra Republicii Moldova, dar și Ucrainei, Georgiei și Armeniei, care se pregătesc de Summit-ul de la Vilnius.

„Relaţiile internaţionale pe continentul nostru nu trebuie să funcţioneze astfel în secolul douăzeci şi unu. Aceste acţiuni intră clar în contradicţie cu principiile aprobate de toate ţările europene. În Principiile OSCE de la Helsinki noi am decis să respectăm ”dreptul fiecărui stat la definirea şi dirijarea relaţiilor cu alte state pe dorinţa lui, în conformitate cu dreptul internaţional”. Uniunea Europeană va susţine şi va apăra pe cei presaţi nedrept”, a declarat Comisarul pentru Extindere și Politică de Vecinătate.

Potrivit lui Fule, forme de amenințare sunt abuzul posibil în procesul de stabilire a preţurilor pentru energie, obstacolele artificiale comerciale, precum interzicerea importurilor sau procedurile vamale împovărătoare, garanţiile de cooperare militară şi securitate sau folosirea conflictelor prelungite în calitate de pârghii.