UE și SUA cer autorităților de la Chișinău să ia atitudine în cazul Jurnal TV

Imagine implicită

oficial-pirkka-tapiola--noul-ambasador-al-ue-in-republica-moldova-1378907185Ambasadorul UE, Pirkka Tapiola, cere autorităţilor de la Chişinău să respecte pluralismul de opinie şi să asigure libertatea presei în Moldova. Şeful delegaţiei europene a subliniat că anume de acest aspect depinde relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă acum este o chestiune serioasă. Nu este vorba doar despre Jurnal TV. Într-o situaţie similară este şi Accent TV şi RTR Moldova. Uniunea Europeană promovează libertatea în mass-media şi pluralismul de opinie. Consider că avem motive serioase să ne îngrijorăm în legătură cu respectarea valorilor şi principiilor europene.

Anume în baza acestor valori împărtăşite de Uniunea Europeană, cer autorităţilor Republicii Moldova să analizeze situaţia foarte atent şi să facă toţi paşii necesari pentru a se asigura că pluralismul de opinie este respectat în Moldova.

Vom analiza situaţia, vom discuta cu autorităţile din Moldova, cu părţile interesate, implicate în acest conflict, astfel încât să clarificăm lucrurile.

Ştiu că situaţia este privită din punct de vedere comercial, dar dacă ne raportăm la cazurile anterioare, cum a fost cel al postului NIT, care şi-a pierdut licenţa, apar semne de întrebare referitoare la respectarea pluralismul de opinie.

Vom încerca să clarificăm situaţia, dar vrem să vedem paşi concreţi pentru a ne asigura că în Moldova există pluralism de opinie. Este o valoare europeană de bază, de ea depinde relaţia dintre Moldova şi UE”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău.

moserȘi Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate de excluderea bruscă a celor trei posturi de televiziune, inclusiv Jurnal TV, din mai multe pachete ale operatorilor prin cablu.

„Aceste excluderi limitează accesul cetățenilor Republicii Moldova la diferite puncte de vedere și prejudiciază mass-media. Aceste cazuri recente par a fi continuarea unei tendințe îngrijorătoare când instituțiile mass-media dispar de pe unde din motive mai puțin transparente, așa cum s-a întâmplat în 2012 când a fost retrasă licența de emisie a canalului NIT. Nu o astfel de situație a mass media merită cetățenii Moldovei”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA.

În context, diplomația americană de la Chișnău face apel autorităților Republicii Moldova să asigure un mediu de operare echitabil și transparent în care toate instituțiile mass media pot concura cu onestitate și fără favoritism.

„Credem ferm că o stare sănătoasă a mass media înseamnă reflectarea unei diversități de opinii și percepții, și permite vocilor din opoziție să fie auzite”, se mai arată în comunicat.

sursa: jurnal.md