Ultima oră: Dodon a semnat decretul de demitere a judecătoarei Domnica Manole

Imagine implicită

Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei Domnica Manole. Decizia a fost publicată în această dimineaţă pe site-ul Monitorului Oficial.

La data de 4 iulie curent, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a calificat decizia CSM drept o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM.

Hotărârea Consiliului a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie, iar prima şedinţă va avea loc pe 4 august. Raportor pe caz este controversatul judecător Ion Druţă, recuzat anterior de către Domnica Manole pe alte dosare.

Cazul Domnicăi Manole a fost calificat de mai mulţi experţi şi lideri de opinie drept o răfuială cu magistrata şi un semnal pentru toţi judecătorii că dacă vor fi critici la adresa sistemului şi se vor opune guvernării vor fi excluşi din sistemul judecătoresc.

Şi Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău, de la care Jurnal TV a solicitat un comentariu, a declarat că decizia CSM în cazul Manole nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene. Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar.

Sursa:jurnal.md