Un an de la destrămarea AIE; Filat: Plahotniuc vrea să cumpere o țară
Astăzi se împlinește un an de la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană. Pe 13 februarie, 2013 liderul PLDM, Vlad Filat, a denunțat Acordul de constituire al alianței și a cerut reformarea acesteia.
Filat a declarat atunci că Republica Moldova se află, în acest moment, într-un pericol enorm, din cauza lui Vladimir Plahotniuc.
„Suntem martorii unei campanii de sacrificare a statului, din cauza interesului personal al unei persoane obscure care a cumpărat un loc în politică, iar acum vrea să cumpere o țară. Asediul structurii oligarhice este gata să țină ostatică o țară întreagă din cauza intereselor personale. Această situația nu poate fi continuată. Nu am crezut niciodată că după trei ani de guvernare voi constata că cel mai mare pericol pentru RM nu vine din afară, dar se află la guvernare”, a declarat Filat în cadrul unui briefing susținut pe data de 13 februarie 2013.
Ulterior, aproape tot anul politic 2013 a avut pe fundal anume epopeea conflictelor dintre Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc. În decursul unui an, cei doi controversaţi afacerişti s-au numit unul pe altul „Păpuşar” sau „Contrabandist”, apoi și-au pus … cenuşă în cap. Până la urmă, au făcut totuşi un târg şi s-au împăcat.
Vânătoarea ilegală din rezervaţia Pădurea Domnească, în urma căreia şi-a pierdut viaţa omul de afaceri Sorin Paciu, a declanşat o criza politică în ţară şi a demonstrat că legile pot fi uşor încălcate de către demnitari, pentru că aceştia controlează instituţiile de drept.
Pe 13 februarie 2013, liderul PLDM, Vlad Filat, anunţa că formațiunea sa denunță Acordul de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană și chema celelalte două componente să negocieze un nou acord. Cei drept, discuţiile au eşuat, iar pe 15 februarie, cu votul liberal-democraţilor, comuniştilor şi a câtorva neafiliaţi, Vladimir Plahotniuc era demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, care a şi fost lichidată.
„Republica Moldova este sub asediul unei structuri oligarhice gata să țină ostatici cetățeni, o țară întreagă numai pentru a-și satisface propriile interese. În fața mafiei eu nu voi capitula”, spunea Filat pe 13 februarie 2013.
„Plahotniuc a ajuns în funcția respectivă (n.r. – funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului) având în spate off-shore-uri, bani furați, crime”, a declarat liderul PLDM chiar în ziua în care Plahotniuc a fost dat jos din prezidiumul Parlamentului.
„Dacă PD și eu personal m-aș fi ghidat de speculații, zvonuri și acuzații care i s-au adus domnului Filat pe toată perioada, acuzații grave de contrabandă, privatizări ilicite, de fraude, noi nu am fi trebuit niciodată să votăm și să facem alianță cu acest partid”, i-a răspuns Plahotniuc.
Pe 5 martie, tensiunile au ajuns la apogeu, iar PD a votat împreună cu PCRM demisia Guvernului, pe care l-au acuzat de corupţie.
Peste aproape două luni, marii rivali politici şi-au dat, din nou, mâna şi au convenit, la sfârşitul lunii aprilie, crearea unei noi coaliţii de guvernare. Vlad Filat a recunoscut atunci că a mers la compromis pentru a fi ales, din nou, în funcţia de prim-ministru, însă, după ce şi-a îndeplinit angajamentele asumate faţă de PD, acest lucru nu a mai fost posibil, întrucât Curtea Constituţională a decis că Filat nu mai poate candida la şefia Guvernului. Liberal-democratul a sugerat că această hotărâre a fost o comandă a lui Plahotniuc, care i-ar fi întins o cursă.
A urmat demiterea lui Marian Lupu din funcţia de spicher şi votul comun PLDM-PCRM pentru mai multe proiecte. Însă, contrar aşteptărilor, cei doi Vlazi au bătut palma, din nou. După zeci de runde de negocieri secrete, au semnat un alt acord. Pe 30 mai, Parlamentul a votat un nou cabinet de miniştri, condus de Iurie Leancă, iar Igor Corman a fost ales în funcția de șef al Legislativului.
Sursa: jurnal.md