olimpic chimie roUn elev de clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa a fost medaliat cu aur la Concursul Internaţional de Chimie „Mendeleev” de la Moscova, întrecere la care au participat 140 de concurenţi din 22 de ţări, echipa României fiind compusă din patru băieţi şi două fete.

Cei şase componenţi ai lotului olimpic de chimie al României au participat, în perioada 1 – 8 mai, la Moscova, la a 50-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „Mendeleev”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a XI-a a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, a obţinut o medalie de aur.

Paul spune că este a patra medalie pe care o obţine la competiţiile internaţionale.

„Anul trecut am avut o medalie de bronz la Olimpiada Europeană de Ştiinţe, o medalie de argint la Mendeleev şi o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie.

(…)Mendeleev e un concurs privit de mulţi ca fiind mai greu decât Olimpiada Internaţională propriu-zisă, pentru că nu se dă nicio tematică şi subiectele sunt făcute din absolut toate domeniile chimiei moderne, deci acoperă un spectru foarte larg de cunoştinţe, şi asta îl face foarte greu. La olimpiada internaţională se dă un set de probleme preparatorii care cuprinde tematica ce va fi abordată în subiectele de acolo”, a declarat Paul.

El povesteşte că şi-a descoperit pasiunea pentru chimie atunci când a început studiul chimiei la şcoală, în clasa a VII-a, „iar de atunci am învăţat foarte mult, constant şi am ajuns la nivelul la nivelul de cunoştinţe care mi-a permis rezultatele pe care le-am obţinut”. Elevul spune că va face studiile în străinătate, probabil în SUA, iar în viitor ar vrea să lucreze în domeniul chimiei, în cercetare.

La Concursul Internaţional de Chimie „Mendeleev” au fost 140 de participanţi, din 22 de ţări.

„Cei mai de temut adversari au fost ruşii, dar i-am învins”, a afirmat Paul Haidu-Gerea.

Monica Dumitru, cea care îi este profesoară încă din clasa a VII-a, este foarte mândră de rezultatele obţinute în ultimii ani de Paul şi spune că acum se vor pregăti pentru Olimpiada Internaţională, la care se vor califica numai trei elevi din ţară.

„Şi-a dorit mult această medalie şi a muncit foarte mult. (…) Nu pot spune că ne-am pregătit special. Ne pregătim pentru barajul care urmează în iunie, fiind convocaţi la lotul lărgit, de unde sunt selectaţi primii trei elevi participanţi la Olimpiada Internaţională de Chimie şi Olimpiada Pluridisciplinară”, a afirmat Monica Dumitru.

Sursa: gandul.info

(16 accesari)