muresanEuroparlamentarul român Siegfried Mureșan i-a adresat o scrisoare șefului Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, prin intermediul căreia îl atenționează în legătură cu graba prin care autoritățile de la Chișinău încearcă să adopte legea amnistiei fiscale.

În opinia lui Mureșan, „acest proiect de lege este o amnistie fiscală cvasi-totală acordată persoanelor fizice ce declară de bună voie și își înregistrează activele nedeclarate până la data de 1 iulie 2017, acceptând în același timp plata unei cotei unice de impozitare de 2%”.

Europarlamentarul semnalează graba cu care încearcă actuala putere să adopte această lege, cu o „consultare publică superficială”.

„În ceea ce privește subiectul acestui proiect de lege, nu există absolut nici o evaluare a impactului pe care o astfel de lege l-ar avea asupra economiei Republicii Moldova, iar legea nu prevede un mecanism clar pentru a asigura buna implementare a măsurilor prevăzute. Inițiatorii susțin că legea ar stimula investițiile în Moldova și va spori transparența.

De fapt, această lege legalizează averile și veniturile obținute ilicit. În timp ce autoritățile din Republica Moldova s-au angajat în mod repetat în consolidarea luptei împotriva corupției, a spălării banilor și a fraudei, acest proiect de lege merge în direcția opusă. Această lege nu combate spălarea banilor, ci o facilitează. Proiectul de lege vizează câteva persoane cu averi semnificative, care nu pot fi justificate. Deoarece nu există nici o evaluare a impactului asupra efectelor pozitive pe care o astfel de lege le-ar avea asupra veniturilor bugetare sau a mediului de afaceri, este evident că legea nu vizează îmbunătățirea situației economice a Republicii Moldova, ci interesele unei minorități care a dobândit în mod ilegal averea”, semnalează Siegfried Mureșan.

Mureșan susține că „această inițiativă nu face parte din niciunul dintre angajamentele pe care Republica Moldova și le-a asumat în raport cu partenerii săi internaționali” și că dacă va fi adoptată ar „pune în pericol lupta împotriva corupției și a evaziunii fiscale, măsuri pe care autoritățile moldovenești s-au angajat să le întreprindă pentru a obține asistență financiară din partea instituțiilor internaționale”.

În aceste condiții, europarlamentarul român îi solicită lui Juncker să afle „în ce măsură a fost consultată în prealabil Comisia Europeană cu privire la acest proiect de lege”.

„În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat, vă adresez rugămintea să inițiați un dialog cu autoritățile de la Chișinău pentru a solicita explicații cu privire la acest proiect de lege. Acest lucru este necesar pentru a obține asigurări că orice act legislativ adoptat în acest domeniu este în concordanță cu angajamentele pe care autoritățile moldovenești și le-au asumat în relația cu Uniunea Europeană”, subliniază Siegfried Mureșan.

Sursa:independent.md

(6 accesari)