Radio MoldovaDuminica trecută, Platforma Civică Demnitate și Adevăr a organizat un Miting de Protest și un Marș al Tăcerii, evenimente legate de împlinirea a șase ani de la revolta tinerilor din 7 aprilie 2009.

Deși la acțiunea în cauză au participat mii de cetățeni ai Republicii Moldova, radiodifuzorii controlați de oligarhul Vladimir Plahotniuc au ignorat evenimentul, de parcă nici nu ar fi avut loc. De asemenea, postul public de televiziune, Moldova 1 a indus consumatorii de programe într-o gravă eroare, mințind într-un mod incalificabil că la manifestații au participat “zeci de oameni”, adică… nici chiar o sută!
Din păcate, pînă la ora actuală Moldova 1 nu a dezmințit informația, nu a venit cu precizările de rigoare, ci și-a modificat în mod ipocrit știrea mincinoasă.

Redacția Actualități a postului public de Radio, însă, a dat dovadă de corectitudine profesională și a difuzat ieri, 8 aprilie, în cadrul buletinului de știri de la orele 17 următorul anunț:

“In baza punctului 2.11 al Codului Deontologic al Jurnalistului, citez “Jurnalistul are datoria să corecteze erorile factuale în cel mai scurt timp, publicând erate sau rectificări.”, Redactia Actualitati Radio isi cere scuze pentru prezentarea datelor eronate in subiectul despre protestul “faţă de furturile din bugetul statului, corupţia din justiţie etc. urmat de un Marş al Tăcerii până la Parlamentul Republicii Moldova, la şase ani de la tragicele evenimente de pe 7 aprilie 2009.”, manifestatie organizata de membrii si sustinatorii Platformei Civice Demnitate și Adevăr.

Astfel pe data de 5 aprilie, dupa incheierea mitingului pe post, in cadrul radiojurnalului de la ora 17.00, a fost plasat un subiect in care participantii la protest erau prezentati in numar de zeci de persoane – fapt ce nu corespunde realitatii. Din spusele organizatorilor la protest au participant circa 4 mii cinci sute de oameni, fapt confirmat astazi in cadrul unei conferinte de presa organizate de Platforma Civică „Dreptate şi adevar”.

A fost o inexactitate regretabila, neintentionata si nicidecum influentata din interior sau exterior. Redactia Actualitati Radio regreta profund aceasta incorectitudine cauzata de o eroare umana. Jurnalistii redactiei actualitati isi reconfirma ferm pozitia pentru misiunea si valorile radiodifuzorului public sub aspectul alinierii la standadele europene, urmind sa raspunda intereselor şi preferinţelor multiple ale celor care se informeaza în mod echidistant, complet, obiectiv şi echilibrat. Redactia Actualitati Radio isi prezinta scuzele fata de toti ascultatorii postului public de radio Moldova si in special fata de membrii si sustinatorii Platformei Civice Demnitate și Adevăr.”

(271 accesari)