„Un guvern minoritar nu este capabil de reforme; Aşa-zişii proeuropeni au profanat procesul de integrare în UE”

Imagine implicită

Vlad-Filat-PlahotniucDocumentul cu recomandări, înaintat Guvernului Gaburici de partenerii externi ai Republicii Moldova, constituie un semnal de alarmă cu privire la soarta reformelor şi evoluţia de mai departe a ţării noastre. Partenerii occidentali ştiu că un guvern minoritar nu este capabil să implementeze acest spectru larg de reforme. De această opinie este politologul Igor Boţan, membru al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”.
„În documentul înaintat de partenerii de dezvoltare se spune foarte clar că a venit timpul implementării unor decizii care pe hârtie parcă au arătat bine, dar în procesul de realizare nu au avut randament. Al doilea lucru evident care transpare – şi cred că anume din acest motiv au şi venit cu aceste recomandări – este că un guvern minoritar este incapabil să implementeze acest spectru larg de reforme”, a declarat Igor Boţan la Europa Liberă.

Potrivit analistului politic, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova înţeleg impasul în care se află ţara noastră, „iar impulsul care vine din acest document este să-i readucă la realitate pe cei care şi-au asumat povara guvernării şi care au recurs la tot felul de trucuri cu guvernare minoritară, cu jocuri politice, cu angajamente obscure”.

Ambasadorii străini au accentuat că problemele care trebuie rezolvate imediat în Republica Moldova ţin de criza financiară şi bancară, dar şi de reforma justiţiei, despre care au vorbit în permanenţă, a relevat Igor Boţan.

„Trebuie întreprinse măsuri urgente pentru înlăturarea cauzelor care au provocat această criză şi trebuie identificaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi. În rest, vedem că partenerii de dezvoltare vor de la Republica Moldova lucrurile standarde despre care au vorbit în permanenţă. Este vorba despre climatul de afaceri pentru ca să poată fi pornite motoarele economice ale Republicii Moldova, al doilea lucru este reforma justiţiei, astfel încât eventualii investitori să poată găsi în Republica Moldova nu doar un climat favorabil de afaceri, dar şi protecţie în caz de litigii”, a mai spus analistul politic.

În documentul înaintat de ambasadori un capitol aparte ţine de problema transnistreană. Situaţia dificilă din regiune, în condiţiile în care Rusia nu este capabilă în continuare să ajute, anual, Tiraspolul cu un miliard de dolari, ar putea fi o oportunitate pentru a face atractivă ideea europeană în Transnistria. Autorităţile de la Chişinău însă nu sunt capabile să facă acest lucru, a menţionat membrul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”.

„Eu cred că autorităţile din Republica Moldova sunt nepregătite şi niciodată nu s-au gândit serios ce ar trebui să facă şi nici nu au o imagine atractivă. Asta, pentru că în permanenţă aşa-zişii pro-europeni din coaliţiile pro-europene au profanat şi au discreditat procesul de integrare europeană, şi modul în care au acţionat în ultimii cinci ani de zile”, a conchis Igor Boţan.

Sursa:jurnal.md