Un înalt oficial european taie elanul guvernării, după ce Candu a spus că RM ar putea depune cerere de aderare la UE anul viitor: „Este mult mai important să vă concentraţi pe reforme”

Imagine implicită

Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Johannes Hahn, temperează elanul guvernării. După ce preşedintele Legislativului, Andrian Candu, declara că ţara noastră ar putea depune cerere de aderare la UE deja anul viitor, Johannes Hahn sugerează că acest lucru nu este posibil atâta timp cât nu sunt implementate reforme.

Cred că este mult mai important să se concentreze pe necesitatea implementării reformelor. Anul trecut am stabilit o foaie de parcurs şi Guvernul lucrează asiduu pentru a o implementa. Şi cred că acum trebuie să vă concentraţi eforturile şi să acordaţi atenţie acestui lucru. În circumstanţele actuale, este important să puneţi accentul pe anumite domenii înainte de a trece la etapa următoare. Acesta este sfatul meu şi cred că guvernarea trebuie să ia aceste lucruri în considerare până la următoarele alegeri, să se concentreze asupra lor. Atunci vom vedea ce va fi în continuare”, a declarat înaltul oficial european astăzi, la Chişinău, în cadrul reuniunii membrilor Parteneriatului Estic, eveniment care are loc înaintea Summitului Parteneriatului, programat pentru această toamnă la Bruxelles.

Mâine, Johannes Hahn va avea o întrevedere şi cu liderii opoziţiei extraparlamentare de la Chişinău.

Recent, şefii de legislativ ai Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei au adresat o scrisoare comună Parlamentului European în care solicită ca celor trei state să le fie oferită o perspectivă clară de aderare. Parteneriatul Estic a fost creat în 2008 şi îi are în calitate de membri pe Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia şi Belarus.

Sursa:jurnal.md