un-italian-a-infiintat-prima-televi-3101095302În Italia, moldovenii și românii sunt diaspora majoritară și foarte privilegiată. Mai nou, conaționalii noștri se pot bucura de o televiziune a lor, care produce emisiuni destinate lor și problemelor cu care aceștia se confruntă în Italia. Aflat recent la Chișinău, Emanuele Latagliata, directorul Romit TV, ne-a vorbit despre ideea de a înființa o televiziune pentru toți românii și cum vrea italianul să le aducă moldovenilor știrile de acasă.

Romit TV – unica televiziune comunitară româno-italiană

Romit TV a fost fondată acum trei ani de către Emanuele Latagliata, un om de afaceri italian care cunoaște bine comunitatea românilor. Fiind prima televiziune comunitară româno-italiană, Romit TV reușește să cuprindă tot publicul vorbitor de română, aflat în peninsulă. „Este primul experiment de acest gen în toată Europa. Acum românii au televiziunea lor și doar în Italia există un asemenea proiect. Nicio altă comunitate din peninsulă nu beneficiază de așa ceva. Televiziunea are o acoperire de peste 85% în toată peninsula și zilnic se bucură de aproximativ 800 000 de telespectatori. A fost fondată grație comunității românești foarte numeroase din Italia – peste două milioane, plus cetățenii Republicii Moldova (care nu pot fi calculați exact deoarece mulți au dublă cetățenie)”, ne-a declarat Emanuele.

„Mă pun în pielea telespectatorului – sunt și eu român!”

În general, televiziunea transmite emisiuni și știri preluate de la alte canale din România, dar are și producții proprii, care sunt în română sau italiană, în funcție de invitați. „Sunt prezentatorul emisiunii de divertisment Vox Populi, în italiană. De obicei, mă prezint la emisiune cu clopul pe cap (o caciulă populară din Oași, Maramureș), ca să fiu mai aproape de oamenii pentru care lucrăm, devin un adevărat român”, spune directorul Romit TV, Emanuele Latagliata. Proiectul televiziunii Romit TV a fost conceput la nivel european, însă din cauza timpurilor marcate de criză nu a reușit să găsească sponsorii interesați să investească. „Acum televiziunea e ca o familie mare, care se mărește pe zi ce trece cu noi telespectatori fideli, care ne urmăresc și așteaptă cu nerăbdare emisiunile noastre. Admir cultura romanească și moldovenească și am un respect deosebit față de orice om care ne privește. Astfel, mă strădui să abordez orice problemă a loc cu mult tact și profesionalism”, ne-a mai declarat Emanuele

20140131095619Romit TV este vocea migranților

Emanuele este invitat de onoare la diverse sărbători organizate de românii și moldovenii din Italia, iar de ziua lui, telespectatorii fideli au ținut să-i aducă felicitări, dar și sarmale chiar în studio. „M-au emoționat până la lacrimi și m-au surprins telespectatoarele care ne-au scris că au plâns împreună cu noi. Îmi place să le ofer șansa de a-și minti de tradiții – recent au cântat colinde în direct și m-am mirat de talentul multor doamne aflate la muncă aici. Mai mult, cineva ne-a recitat extraordinar de frumos din Eminescu”, ne-a mărturisit italianul. Proiectul Romit TV este total apolitic și își propune să

Știrile din patrie ajung la moldovenii din Italia

Romit TV a semnat un acord de colaborare cu Televiziunea Publică Moldova 1, care presupune difuzarea buletinelor de știri și a diferitor emisiuni cultural-artistice la postul dedicat diasporei. Astfel, moldovenii din Italia vor fi mereu la curent cu noutățile din țară. “M-am bucurat să găsesc la Chișinău o deschidere și o socialibilitate nemaipomenită din partea Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a conducerii Moldova 1, Moldova Film dar și a altor posturi TV cu care am discutat. Mă bucură că întâi de toate este pus interesul cetățeanului, și abia apoi partea financiară. O televiziune comunitară, de fapt, nu este un business, este ceea de ce am înțeles eu că au nevoie vorbitorii de română din Italia. Suntem în parteneriate și cu un trust media din România, astfel că din martie, atât românii cât și moldovenii vor avea parte de noutăți și emisiuni culturale direct de la baștina lor”, ne-a spus satisfăcut Emanuele Latagliata.

Moldovenii sunt oameni minunați și conștiincioși

Despre conaționalii nnoștri, Latagliata are doar cuvinte frumoase, chit că, printre colegii de televiziune, sunt și moldoveni: “Cetățenii din Moldova sunt niște oameni minunați și conștiincioși, acest lucru se vede la locul lor de muncă. Chiar dacă Moldova este o țară săracă, persoanele sunt foarte deschise la proiecte noi de colaborare. Îmi place ospitalitatea moldovenilor și generozitatea lor. Persoanele din Moldova au un mare interes de a crește, de a se dezvolta ca națiune și sunt foarte respectuoase, au un suflet minunat. Din păcate, sunt puțini jurnaliști care să mediatizeze cazurile și poveștile de succes despre moldoveni, despre talente sau personalități care merită să fie cunoscute. Încercăm să le aducem și la Romit TV pentru ca toți românii să le cunoască”.

“Visez să fac un duplex Moldova-Italia”

În Moldova ia mai plăcut foarte mult să meargă la piață și să observe lumea de acolo, să-i întrebe ce au de vânzare. Ne-a povestit cum le studia expresia feței și să le înțeleagă viața. Referitor la planurile pentru televiziune, Emanuele și-ar dori să poate mult mai multe. “În afară acordului cu Moldova 1 pentru jurnalul de știri, mi-ar plăcea să putem realiza un duplex între Italia și Moldova, în care să punem în legătură persoanele din străinătate cu rudele de acasă și viceversa. Ar fi chiar minunat. Ar mai fi în curs o tratativă de acord cu un canal de muzică și un altul de sport din Moldova, pentru a le retransmite programele în Italia. Sperăm să ne reușească”, ne-a mai spus Emanuele Latagliata.

Sursa:pentruea.md

(180 accesari)