Un monument de arhitectură de la Chişinău restaurat cu suportul statului român

Imagine implicită

Muzeul nat de artaSediul ,,Natalia Dadiani”, o parte a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, va fi restaurat până la sfârşitul anului viitor, cu ajutorul unui grant în valoare de un milion de euro, acordat de statul român.
Un memorandum de înţelegere, care prevede alocarea acestei sume, a fost semnat miercuri, 8 octombrie, de ambasadorul României în R.Moldova, Marius Lazurca, din partea Ministerului Afacerilor Externe al României, şi de directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Cu acest prilej, ambasadorul României, Marius Lazurca, a afirmat că este un moment privilegiat, când „la puțină vreme după vizita premierului Victor Ponta la Chișinău, la 27 august, trecem la fapte, iar evenimente de acestea vor continua și zilele următoare”.
“Pornim finanțarea acestui edificiu foarte important care a început cu mai mulți ani în urmă și se va încheia în curând pentru toți iubitorii de artă și de frumos din Republica Moldova și din afara ei”, a menţionat diplomatul român.
La rândul său, directorul Muzeului, Tudor Zbârnea și-a exprimat gratitudine față de Guvernul României, specificând că „este un semn bun faptul că relațiile dintre Republica Moldova și România vin cu subiecte foarte importante de protejare a patrimoniului cultural”.
Directorul a dat asigurări că realizarea acestui proiect va dura 12 luni și va arăta așa cum a gândit-o arhitectorul Alexandru Bernardazzi.
Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că “ acest edificiu, monument de arhitectură de o frumusețe rară, este cartea de vizită a Chișinăului și a întregii noastre țări”. “Această donație a statului român vine ca un ajutor din partea unor prieteni și a unor oameni care înțeleg semnificația actului de artă și de cultură în viața spirituală a poporului nostru”, a spus Monica Babuc.
Moldova.ORG reaminteşte că în cadrul vizite în Republica Moldova a prim-ministrului României Victor Ponta la 27 august curent, Guvernul României s-a angajat să contribuie cu un milion de euro la renovarea Muzeului Naţional de Artă din Chişinău.
Muzeul a fost fondat în 1939, în clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de principesa Natalia Dadiani.
Sursa: moldova.org