Un nou proces la CEDO pierdut de Republica Moldova în DOSARUL 7 APRILIE. Reclamantul susţine că a fost trecut prin „CORIDORUL MORŢII”

Imagine postare

74999Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câştig de cauză unui tânăr de 23 de ani din Republica Moldova, bătut în noaptea de 7 aprilie 2009 de poliţişti, pentru că ar fi participat la dezordini în masă în timpul protestelor.

Reclamantul Sergiu Buhaniuc din Chişinău pretinde că a fost maltratat de către mai multe persoane în civil la reținere, în cadrul Comisariatului de Poliție Buiucani şi ulterior în cadrul Comisariatului General de Poliție. În particular, el a fost bătut de grupuri de 5 – 12 persoane în uniformă şi civil; trecut prin „coridorul morţii” la CGP, (ai multe persoane aplicau lovituri din toate părţile peste tot corpul, în timp ce era escortat prin coridoare, sau de la maşina poliţiei până la intrare în comisariat sau penitenciar; lovituri simultane cu palmele peste urechi („tortura-telefon”); lovituri cu pumnul şi cu bastonul peste cap.

Potrivit reclamantului el a fost deţinut într-o celulă fără ventilare, în subsol, nu a avut acces la asistenţă medicală, în pofida faptului că avea dureri insuportabile de cap, hematoame vizibile sub ochi, în regiunea spatelui, picioarelor.

Prin ordonanţa Procuraturii militare Chişinău din 29 mai 2009 s-a dispus de a refuza începerea urmăririi penale pe faptul excesului de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu comise la reţinerea din 07 aprilie 2009 petiţionarului. Iar la 18 februarie 2010 respins plângerea petiţionarului privind anularea ordonanţei de refuz în începerea urmăririi penale.

În luna iulie 2010 a avut loc o acţiune procesuală şi anume, prezentarea spre recunoaştere după fotografii, alte acţiuni nu au loc.

Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 3 CEDO, sub aspect material, notând că reclamantul a fost reținut de poliție la 07 aprilie 2009 și la 11 aprilie 2009 a fost examinat de un medic, care a constatat o hemotomă la ochiul stâng. De asemenea, ea a notat că concluzia medicului a fost adoptată în prezența unui ofițer de poliție, ceea ce în mod necesar a obstrucționat orice tentativă a reclamantului de a arăta medicului mai multe leziuni, de frica continuării torturii. Considerând starea generală de incertitudine în diverse locuri de detenție după violențele din 07 aprilie 2009, frica reclamantului nu a fost nefundamentată. Constatările centrului Memoria pot doar să confirme alegațiile reclamantului, în special trauma capului și starea post traumatică a urechii.

Mai mult decât atât, reclamantul s-a plâns de condiţiile inumane de detenție, ceea ce în opinia Curții sunt elemente suplimentare ce au contribuit la anxietatea și suferința la care a fost supus reclamantul urmare a maltratării.

Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 3 CEDO, sub aspect procedural, notând că investigația pe marginea plângerii reclamantului a fost serios viciată.

Curtea a acordat reclamantului 15 000 euro cu titlu de prejudiciu moral și 1 370 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Sursa: abcnews.md