Următorul protest antiguvernare va fi organizat pe 17 septembrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cetăţenii sunt îndemnaţi de liderii opoziţiei antioligarhice să vină la o nouă manifestaţie împotriva sistemului electoral mixt votat abuziv de tandemul Plahotniuc-Dodon. 

„17 septembrie trebuie să ne unească pe toţi, indiferent unde ne aflăm. Toţi suntem cetăţeni şi plătim facturi exorbitante din cauza miliardelor furate de hoţii de la guvernare. Am un îndemn către toţi. Mergeţi acasă şi pe cel care înţelege, la fel, rugaţi-l să meargă să vorbească cu oamenii.

Este foarte multă lume dezinformată. Vorbiţi cu simpatizanţii lui Dodon care au fost păcăliţi: le-au promis anularea legii miliardului, i-au păcălit. La fel s-a întâmplat şi cu alte promisiuni. Trebuie să vorbim cu lumea. Toţi sunt cetăţeni. Să demonstrăm că putem atrage de partea adevărului cât mai multă lume”, a declarat Andrei Năstase.

„Ei au votat sistemul mixt, apoi au sărbătorit. Şi PD şi PSRM au făcut petreceri şi şi-au luat de-o grijă. Trebuie să ne asigurăm dreptul nostru de a-i schimba la următoarele alegeri parlamentare din 2018. Pe urmă s-ar putea să fie prea târziu”, a spus şi Maia Sandu.15:24

Update

„Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta”; Protestatarii au ajuns la sediul PD care este înconjurat de o mulţime de poliţişti // LIVE

Mulţimea a ajuns la sediul PD, ultima destinaţia a traseului. Oamenii scandează „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta”,  „Hoţii” şi „Jos PD”.

Sediul PD este înconjurat de o mulţime de poliţişti care nu lasă mulţimea să se aproapie


15:01

Update

„Poliţia păzeşte mafia!”; Provocări la sediul MAI: Indivizi necunoscuţi l-au îmbrâncit pe Andrei Năstase // LIVE

Marşul de protest a ajuns la sediul Ministerului de Interne. Oamenii acuză conducerea acestei instituţii că slujeşte regimul de la guvernare.

„Jizdan, nu uita ai şi tu celula ta”, „Ruşine”, „Poliţia păzeşte mafia” sunt unele dintre lozincile scandate la sediul MAI.

La un moment dat, când liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a încercat să susţină un discurs de pe scările sediului MAI, câţiva indivizi necunoscuţi au început să-l îmbrâncească.


14:18

Update

„Dodon – TRĂDĂTOR!”: Protestatarii au ajuns la sediul PSRM; Andrei Năstase: „Dodon a trădat, a fost scos în stradă contra cost”

„Dodon, nu uita ai şi tu celula ta”. Este mesajul transmis lui Igor Dodon de către mulţimea care a ajuns la sediul socialiştilor. Oamenii îl acuză pe şeful statului şi partidul pe care îl conduce de trădare.

„Dodon a trădat, a fost scos în stradă contra cost”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase de pe scările sediului PSRM.

„Dodon nu e preşedintele nostru, e preşedintele lui Plahotniuc. Jos, Dodon”, a adăugat şi Maia Sandu.

Precizăm că mulţimea a pornit în marş pe următorul traseu: sediul PSRM – Procuratura Generală – Reşedinţa de stat a Preşedintelui – Ministerul Afacerilor Interne – sediul PD.

13:51

Update

„Plahotniuc-Dodon, la tomberon!”; Marş de amploare pe străzile Chişinăului; Protestatarii urmează următorul traseu: sediul PSRM – PG – Reşedinţa de Stat – MAI – sediul PD // LIVE

Marş de amploare pe străzile capitalei. Din scuarul Parlamentului, mulţimea a pornit în marş pe următorul traseu: sediul PSRM – Procuratura Generală – Reşedinţa de stat a Preşedintelui – Ministerul Afacerilor Interne – sediul PD.

„Hoţii!”, „Plahotniuc-Dodon, la tomberon”, „Jos dictatura”, dar şi alte lozinci sunt scandate de protestatari. Miile de oameni au scandat şi „Armata rusă afară!” în momentul în care a trecut pe lângă Ambasada Rusiei la Chişinău, şi „Nu CNA, vrem DNA”, când au trecut pe lângă sediul Centrului Naţional Anticorupţie.

13:36

Update

Protestatarii pornesc în marş pe următorul traseu: sediul PSRM – PG – Reşedinţa de Stat – MAI – sediul PD // LIVE

Din scuarul Parlamentului, mulţumea porneşte în marş pe următorul traseu: sediul PSRM – Procuratura Generală – Reşedinţa de stat a Preşedintelui – Ministerul Afacerilor Interne – sediul PD.

13:19

Update

REZOLUŢIA protestului de la Chişinău: Membrii PD, PSRM, PPEM şi toţi deputaţii care au votat pentru sistemul mixt să fie INTERZIŞI în UE până la abrogarea votului mixt

Protestatarii din faţa Parlamentului au votat în unanimitate o rezoluţie prin care cer Uniunii Europene să aplice sancţiuni membrilor PD, PSRM, PPEM şi tuturor deputaţilor care au votat pentru sistemul mixt.

Oamenii au cerut ca aceştia să fie interzişi în statele UE până la abrogarea votului mixt.

13:14

Update

Andrei Năstase, în faţa protestatarilor: „Această creatură Plahotniuc-Dodon va cădea! Tot răul are un sfârşit” // LIVE

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a anunţat că viitorul protest va avea loc septembrie.  „Ei se tem să nu vină la putere partidele care sunt emanaţie a protestelor de amploare. Azi, când şi Occidentul a deschis ochii, trebuie să  dăm dovadă că avem o societate deşteptată care nu îngenunchează în faţa acestor criminali”, a declarat Andrei Năstase în faţa protestatarilor.

„Ei sunt în stare de orice. Avem obligaţia morală faţă de oameni să nu cedăm, să mergem înainte. Mai devreme sau mai târziu. Această creatură Plahotniuc-Dodon va cădea, nimic nu este veşnic tot răul are un sfârşit”, a declarat Andrei Năstase.

„Avem nevoie de o adevărată schimbare în RM, din toate domeniile social, politic, economic. Clasa politică trebuie de aruncat la coşul de gunoi şi să vină oameni integri, profesionişti, capabili să facă politici de stat. Să se mărească numărul locurilor de muncă, nu să se mărească numărul celor care pleacă peste hotare.  Prin sistemul mixt ei conservă această stare de corupţie endemică şi sărăcie lucie.

Noi am propus liste deschise, astfel ca să puteţi influenţa inclusiv lista PD. Pe Plahotniuc să-l plasaţi tocmai pe locul 101. Nu au vrut asta. Am propus legea lustraţiei extinse, nu doar cea legată de regimul comunist, dar şi cel neocomonust, astfel ca cei care s-au făcut vinovaţi de spălătoriile de miliarde, de furtul din sistemul bancar, etc. să nu aibă voie să ocupe nici măcar funcţia de portar la o instituţie publică”, a adăugat liderul Platformei DA.

Maia Sandu, în faţa protestatarilor: „Regimul ne-a furat voturile la prezidenţiale, acum vor să ne fure şi la parlamentarele din 2018”

„Plahotniuc-Dodon, la tomberon” scandează mulţimea adunată în acest moment în scuarul din faţa Parlamentului.  Protestatarii cer abrogarea legii cu privire la sistemul electoral mixt.

„Aceşti corupţi ne-au furat la alegerile prezidenţiale, acum vor să ne fure şi la parlamentarele din 2018. Au schimbat legea pentru că Plahotnic şi Dodon vor să rămână la putere”, a declarat preşedinta PAS, Maia Sandu.

„Ei ştiu că nu-i iubiţi, de aceea au inventat această  lege ca să ne fure votul şi să rămână în continuare la putere în pofida voinţei poporului. Ceea ce fac ei este  dictatură. Ei ne transformă în cea mai săracă şi coruptă ţară. Noi nu avem banii lor, dar suntem puternici când ne adunăm şi luptă pentru acelaşi lucru, ca oamenii cinstiţi să muncească în această ţară”, a adăugat preşedinta PAS.

12:43

Update

Protestatarii cer ABROGAREA legii cu privire la sistemul mixt: „Proiectul tandemului Plahotniuc-Dodon dă puterea celor care au bani”

Anularea legii cu privire la implementarea sistemului electoral mixt este principala revendicare a protestatarilor adunaţi în acest moment în faţa Parlamentului.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile şi experţilor prezenţi la protest, legea votată abuziv de tandemul Plahotniuc –Dodon oferă puterea celor care deţin bani.

„Am lăsat Parlamentul să voteze o lege care nu este a noastră, care schimbă sistemul electoral în unul corupt”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice,Arcadie Barbăroşie în faţa protestatarilor.

„Această lege dă puterea celor care au bani. Cei care au bani o să câştige. Cei care controlează justiţia, cei care ne-au furat, din banii furaţi vor accede în Parlament”, a adăugat expertul.

El a menţionat că protestele paşnice trebuie să continue atât timp cât  legea nu va fi abrogată.

„Noi NU cedăm!”; Coloana Platformei Demnitate şi Adevăr s-a alăturat protestului din faţa Parlamentului // LIVEO coloană imensă cu simpatizanţi şi membri ai Platformei Demnitate şi Adevăr s-a alăturat protestului din scuarul Parlamentului. „Noi NU cedăm!”, „Noi suntem poporul!”, „Unire, cetăţeni” – sunt sloganele scandate de membrii Platformei DA care au fost întâmpinaţi cu aplauze de protestatari.Un nou protest faţă e schimbarea abuzivă a sistemului electoral este organizat la această oră la Chişinău. Oamenii au ieşit la apelul opoziţiei antioligarhice care atenţionează că regimul condus de Plahotniuc încearcă să se menţină la putere şi să reducă şansele concurenţilor săi la alegerile parlamentare din 2018.

Membrii şi simpatizanţii Platformei Demnitate şi Adevăr s-au adunat în faţa monumentului Ştefan Cel Mare, urmând să se alăture protestului din scuarul Parlamentului.


Sursa:jurnal.md

(61 accesari)