Un partid din România se extinde în Republica Moldova şi vrea să colaboreze cu PAS şi Platforma DA

Imagine implicită

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) intenţionează să se extindă în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de deputatul Matei Adrian Dobrovie, care spune că USR intenţionează să colaboreze cu Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate.

„Vreau să fiu mult mai prezent acolo (n.r. în Republica Moldova), vreau să întreprind vizite acolo, USR are chiar planuri de extindere în Republica Moldova, vă spun aici în premieră. Noi trebuie să colaborăm cu forţele din Republica Moldova, cu acele forţe pozitive, ale schimbării pozitive, care să introducă acolo nişte criterii de integritate, de transparenţă şi să creeze nişte instituţii funcţionale care să aducă o viaţă mai bună cetăţenilor. Ce aş propune pentru 2018 e că exact această relaţie a decidenţilor din România cu cetăţenii Republicii Moldova să fie directă, să nu mai fie intermediată prin aceste partide care vremelnic se află la guvernare”, a declarat Dobrovie, în cadrul emisiunii „Ora Bucureştiului” de la 10TV.

Potrivit parlamentarului de la Bucureşti, USR se află în bune relaţii cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi cu Partidul Platforma Demnitate si Adevar (PPDA).

„Este foarte posibil să încheiem şi nişte acorduri, deocamdată suntem în relaţii foarte bune şi de contact direct cu PAS al Maiei Sandu şi cu PPDA al lui Andrei Năstase, vom colabora cu aceste forţe care trebuie susţinute”, a precizat deputatul român.

Totodată, Dobrovie a atras atenţia asupra importanţei anului 2018 pentru Republica Moldova. „2018 este an electoral în Republica Moldova în care, iată, există această miză foarte mare: dacă forţele oligarhice pro-europene vor câştiga sau vom asista la o victorie pro-rusă”, a spus acesta, explicând că cetăţenii Republicii Moldova nu văd îmbunătăţirea nivelului lor de trai, nu simt în buzunarele lor efectele reformelor clamate de clasa politică aflată la guvernare. „Iată perversitatea actualului joc de la Chişinău: aceşti aşa-zişi europeni care conduc în momentul de faţă au perpetuat corupţia şi sărăcia în Republica Moldova şi din această cauză riscăm să ajugem la un rezultat pe care şi România a încercat să îl evite – să ajungă pro-ruşii la putere”, a punctat Matei Adrian Dobrovie.

Totodată, deputatul român a menţionat că USR a propus înfiinţarea unui Fond „Libertatea” pentru Republica Moldova, gestionat de România.

„Ca stat român trebuie să faci o opţiune strategică, acea opţiune este să finanţezi ţintit acei actori care să schimbe faţa Republicii Moldova în bine şi viaţa cetăţenilor în bine. (…) Aici USR a propus un Fond ”Libertatea” pentru Republica Moldova, pe care îl vedem înfiinţat în cadrul Agenţiei RoAid, agenţia care se ocupă de dezvoltare în România, şi acest fond să fie practic administrator de granturi, prin care diferite proiecte pe mass-media, pe drepturile omului, pe stat de drept, justiţie să fie finanţate”, a conchis deputatul.

Sursa:jurnal.md