Un procuror vecin cu șeful CNI nu și-a declarat casa de milioane

Imagine postare

start_1165058Sărac în acte, bogat în realitate. Adjunctul procurorului municipiului Chişinău, Vladimir Lupu, locuieşte de câţiva ani într-o casă cu trei etaje, pe care nu a declarat-o. 

Luxosul imobil este amplasat în cartierul Malina Mică din capitală. De mirare este faptul că averea procurorului nu a fost descoperită până acum de Comisia Naţională pentru Integritate, mai cu seamă că unul dintre vecinii săi este chiar preşedintele CNI, Anatolie Donciu.

Casa impunătoare a procurorului adjunct al municipiului Chişinău se află pe strada Valentin Guţu. De fapt este o clădire duplex, pe care o împarte cu o altă familie. Locuinţa este decorată cu piatră şi împrejmuită cu un gard înalt de câţiva metri.

Procurorul trăieşte în apropiere de preşedintele Comisiei Naţionale pentru Integritate, Anatolie Donciu. Cei doi vecini se cunosc destul de bine. Echipa Jurnal TV i-a surprins schimbând câteva vorbe din fugă într-o dimineaţă când s-au întâlnit în drum spre serviciu.

Din declaraţia de venituri şi proprietăţi depusă de Vladimir Lupu pentru anul 2012, reiese că familia procurorului nu are nicio locuinţă. Nici el, nici soţia, nici fiica, nu au înregistrat pe numele lor vreo casă. Din document mai aflăm că familia procurorului adjunct se plimbă cu două maşini. Un automobil model Lexus fabricat în 1999 şi o Toyota din 2008. Locuitorii din zonă spun că Vladimir Lupu trăieşte de câţiva ani pe strada lor.

Am încercat să aflăm de la Vladimir Lupu de ce nu a indicat casa în declaraţia de avere. Iniţial, procurorul a refuzat să răspundă, ulterior, însă, a declarat că locuinţa nu-i aparţine.

„Acestea sunt problemele personale şi consider nu sunt obligat să vă răspund la întrebare. Înseamnă că nu-i averea mea dacă nu am declarat-o”, a declarat Vladimir Lupu.

casăProcurorul a refuzat să ne spună cum de reuşeşte să-şi întreţină casa cu trei etaje din salariu de aproximativ şapte mii de lei. El a sugerat, însă, că locuinţa în care stă împreună cu familia nu ar fi una într-atât de… „splendidă”.
„Dacă credeţi că casa ceea e aşa tare splendidă şi tare greu de întreţinut, aceasta e viziunea dumneavoastră”, a spus procurorul.

Am încercat să aflăm de la preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, de ce nu a verificat averea vecinului său, Vladimir Lupu. Imediat ce a auzit întrebarea, oficialul ne-a închis uşa în nas.

După câteva minute, Anatolie Donciu, a ieşit din birou şi a venit cu o explicaţie vagă.

„Da, stăm pe aceeaşi stradă. Eu nu ştiu de când locuişte dumnealui, eu locuiesc din 2005. Deci la moment declaraţiile procurorilor sunt în proces de verificare şi în cazul în care vor fi stabilite anumite încălcări, derogări de la lege, comisia va decide pe marginea acestei încălcări. Deci verificarea declaraţiilor şi adoptarea deciziilor pe marginea declaraţiilor ţine de competenţa comisiei, care este formată din 5 mebrii şi deciziile se adoptă cu vot majoritar”, a declarat președintele CNI.

Potrivit declaraţiei de avere, Vladimir Lupu, a câştigat, în anul 2012, peste 91 de mii de lei din salariu, iar soţia lui – aproape 73 de mii. Procurorul a mai indicat că a investit 175 de mii de lei într-un apartament cu două camere într-un bloc din capitală care abia urmează să fie ridicat.

Precizăm că Jurnal TV a arătat săptămâna trecută în ce lux trăieşte viceprocurorul sectorului Buiucani al capitalei, Elena Neaga.

Femeia a plasat pe un site de socializare fotografii în care îşi arăta averea de milioane. Totodată, ea a pozat în lenjerie în ipostaze îndrăzneţe. Acest caz a scandalizat opinia publică. Procuratura Generală a anunţat că va examina comportamentul procurorului sub aspectul încălcării Codului de etică, iar Comisia Naţională de Integritate îi va verifica averea.

sursa: jurnal.md