Un uninominal după pofta lui Plahotniuc
A început sesiunea de primăvară a parlamentului de la Chişinău şi, aşa cum se vehicula în spaţiul public, preşedintele parlamentului moldovean, Adrian Candu, drept urmare a unor petiţii făcute de şaisprezece ONG-uri, a adus în discuţie problema modificării Codului Electoral.
Folosindu-se de nişte anonime ONG-uri, liderul informal al Moldovei intenţionează să introducă un sistem electoral mixt, foarte asemănător cu cel care a fost în România între 2008 şi 2016.
În felul acesta, oligarhul speră ca partidul său, PDM, să obţină la viitoarele alegeri un scor mult mai bun decât cele 12-14% pe care le ia în mod tradiţional Partidul Democrat din Moldova. Modificarea legii electorale, pe care vrea să o facă Plahotniuc, va avantaja Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, al cărui electorat votează pe oricine, dacă acesta candidează sub însemnele comuniştilor, şi PDM-ul lui Plahotniuc, care în ultimul an a racolat liderii locali din toate raioanele Moldovei.
Planul oligarhului este ca aceşti lideri locali să candideze independenţi, iar după modelul alegerilor prezidenţiale, PDM-ul le va acorda acestora voturile şi sprijin logistic. Pentru cine cunoaşte structura electoratului basarabean este foarte limpede că în viitorul parlament de la Chişinău vor intra cel mult patru partide, iar coaliţia cu adevărat democrată nu are şanse să depăşească pragul de douăzeci de procente din viitorul legislativ.
Un alt element notabil al vieţii politice de la Chişinău este apariţia Partidului Unităţii Naţionale din Moldova, partid ce este acum construit de fostul ministru al Apărării Anatol Şalaru cu sprijin logistic mai mult decât evident din partea oligarhului Plahotniuc. Noua formaţiune politică vine să “rupă” electoratul unionist de la liberalii lui Ghimpu. Cu această construcţie în coastă, Partidul Liberal, care a suferit o zdrobitoare înfrângere la alegerile prezidenţiale din toamna trecută, când nu a trecut de două procente, se afă în pericolul de a nu mai intra în viitorul parlament.
După vizita lui Dodon la Moscova, încep să se vadă semnele unei relaţii mai bune ale Moldovei cu Federaţia Rusă. S-a deblocat embargoul impus vinurilor moldoveneşti pe marea piaţă a Federaţiei Ruse, dar poate cea mai interesantă mişcare este numirea lui Vasile Botnari în funcţie de preşedinte al Moldovagaz. Compania naţională de transport şi distribuţie a gazului are ca acţionar majoritar pe Gazprom, iar numirea lui Botnari în funcţie de director general s-a făcut cu acordul Moscovei. Acceptarea de către Gazprom a omului lui Plahotniuc, ce ocupa funcţia de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova, arată o încălzire a relaţiei Plahotniuc-Moscova.