Un vecin şi o colegă de facultate ai lui Plahotniuc pretind la fotoliul de guvernator al BNM: „În perioada ceea nu era atât de cunoscut”

Imagine implicită

vecinii lui canduO parte dintre candidaţii la funcţia de guvernator al Băncii Naţionale au trecut astăzi proba interviului în cadrul Comisiei speciale, o decizie finală urmând să fie luată până la sfârşitul acestei săptămâni.

Unul dintre candidaţi s-a retras deja din concurs. Este vorba de Sergiu Iachim, consultant de riscuri financiare în cadrul unei companii din Belgia, care a invocat motive personale. Astfel, în competiţie au rămas doar opt candidaţi, printre care un vecin şi o colegă de facultate a oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Cu domnul Plahotniuc ne-am intersectat la Institutul Politehnic. Personal nu-l cunosc, dar ştiu că a învăţat în perioada ceea în care am învăţat şi eu şi la aceeaşi facultate. În perioada ceea nu era atât de cunoscut şi nu ştiam că va ajunge… Îl cunosc pe domnul Candu pentru că el a lucrat la o companie cu care am lucrat împreună”, a menţionat Nina Şchendrea, fostă angajată la Banca de Economii şi Victoriabank.

Un alt candidat la şefia BNM, Igor Olexici, a recunoscut că este vecin cu Plahotniuc, dar şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. „Suntem în relaţii bune ca şi cu toţi cei care trăim în această casă”, a spus Olexici, care consideră că are şanse bune să fie selectat de comisie.

Vineri va avea loc o şedinţă de totalizare a comisiei speciale. Membrii comisiei vor alege cel mult doi candidaţi pe care îi vor înainta preşedintelui Parlamentului.

„Comisia le-a creat posibilitatea candidaţilor să ne convingă că sunt cei mai buni. Candidaţii au fost pregătiţi, au răspuns la întrebări. Sarcina de bază a fost să prezinte soluţii pentru dezvoltarea sistemului financiar-bancar. Criteriile după care va fi selectat candidatul sunt profesionalismul, criteriul apolitic şi soluţiile prezentate comisiei ca potenţiali guvernatori. Vor fi selectaţi maxim doi candidaţi pe care îi vom înainta preşedintelui Parlamentului”, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă.

Amintim că Dorin Drăguţanu şi-a anunţat demisia din funcţia de guvernator al BNM pe 21 septembrie curent, invocând presiuni politice.
Sursa:jurnal.md