Uniunea Europeană, îngrijorată de situaţia presei din RM: Mass-media este concentrată în mâinile câtorva persoane, iar piaţa de publicitate este monopolizată

Imagine implicită

Cele mai multe surse de informare din Republica Moldova sunt concentrate în mâinile câtorva politicieni şi reprezintă în mare parte interesele proprietarilor. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit, în cadrul unei conferinţe internaţionale privind situaţia presei în ţara noastră.

Şi înalţi oficiali de la Bruxelles au spus că Uniunea Europeană este profund îngrijorată de faptul că mass-media este concentrată în mâinile câtorva persoane, iar piaţa de publicitate este monopolizată.

Situaţia presei din Republica Moldova a provocat mai multe îngrijorări printre oficialii europeni şi americani care au participat la conferinţa internaţională desfăşurată la Chişinău.

Şi experţii de media din ţara noastră spun că situaţia presei este departe de a fi ideală, iar una dintre cele mai mari probleme rămâne propaganda şi dezinformarea.

Unii deputaţi din opoziţie au mers mai departe şi au spus cine s-ar face responsabil de carenţele de pe piaţa mass-media.

Deputata PLDM Maria Ciobanu a vorbit şi despre falsurile mediatice promovate de holdingurile controlate de putere, în special în perioadele electorale.

La rândul său, deputatul PD Sergiu Sîrbu susţine că problema Republicii Moldova ar fi propaganda externă, şi nu cea internă.

Un raport al organizaţiei Freedom House, făcut public în primăvara acestui an, a arătat că Republica Moldova reprezintă un regim hibrid cu grave probleme de guvernare democratică, un nivel înalt al corupţiei şi o mass-media controlată de oligarhi. Totodată, în acest an, ţara noastră a pierdut patru poziţii în topul libertăţii presei, realizat de asociaţia Reporteri fără Frontiere.

Sursa:jurnal.md