Unul dintre jurnaliştii care se ocupă de dosarele Panama: Uitaţi-vă la Republica Moldova, situaţia e dezastruoasă; Oamenii sunt afectaţi direct de firmele off-shore
Republica Moldova este un exemplu care demonstrează clar care este impactul negativ al tranzacţiilor efectuate prin firmele din zonele off-shore, afirmă jurnalistul de investigaţii din cadrul RISE Project, Paul Radu, care participă la ancheta jurnalistică de proporţii, Panama Papers.
Într-un interviu pentru Digi24.ro, Paul Radu a explicat ce impact ar putea avea dosarele Panama, cea mai mare scurgere de informaţii din istoria jurnalismului care a început să scoată la lumină cum funcţionează corupţia transnaţională sau evitarea taxelor.
Întrebat cum pot afecta oamenii de rând afacerile ilegitime cu off-shore-uri, jurnalistul de la RISE Project a oferit drept exemplu jaful de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
„Uitaţi-vă la Republica Moldova, unde a fost furată suma de aproape un miliard de dolari din câteva bănci. Băncile au dat împrumuturi unor firme off-shore, iar banii nu s-au mai recuperat, fiindcă nimeni nu ştia cui să-i ceară. Moldova e o ţară care are un PIB de vreo 8 miliarde, aşa că un miliard e o sumă enormă. Ca urmare a acestui act criminal, să îi spun aşa, FMI-ul nu mai dă împrumuturi, UE nu mai dă imprumuturi, România a refuzat la un moment dat să mai dea împrumuturi. Situaţia e dezastruoasă în ţara de peste Prut, adică vorbim de consecinţe reale, oamenii sunt afectaţi direct de acţiunile unor astfel de firme, iar ăsta e doar un exemplu”, a declarat Paul Radu.
Jurnalistul de investigaţie consideră că, în urma acestei anchetei jurnalistice de amploare, se vor produce schimbări majore în felul în care sunt privite afacerile, iar unele state ar putea interzice ca firmele off-shore să fie folosite în economia mondială.
„Văd că deja încep lucruri să se mişte. Unele guverne ar putea decide că firmele off-shore nu mai pot fi folosite în economia mondială, în felul în care au fost folosite până acum — adică ele asigură un secret absolut asupra proprietarului. Trebuie ca guvernele să ia hotărârea ca aceste firme să îşi declare beneficiarul real astfel încât să poată fi traşi anumiţi oameni la răspundere, pentru acţiuni care afectează populaţii foarte largi. Cred că vor apărea schimbări legislative şi o schimbare a felului în care se privesc afacerile”, a mai spus Paul Radu.
O echipă de peste 370 de jurnalişti din 78 de ţări analizează conţinutul documentelor şi deja au ieşit investigaţii despre nume celebre, de la Vladimir Putin la fotbalistul Lionel Messi sau tatăl premierului britanic David Cameron. În şapte state autorităţile au pornit anchete oficiale asupra personajelor implicate.
Sursa:jurnal.md