V. Pasat: „Nici o judecată nu rezolvă problemele de conştiinţă istorică”

Imagine postare
368-Valeriu_Pasat_1Dezbaterile pe probleme istorice trebuie evitate. Sugestia vine din partea academicianului Valeriu Pasat, completată de îndemnul de a ne studia mai mult trecutul ţării. 
Fostul ministru al securității susține că Republica Moldova suferă din cauza lipsei unei ideologii de stat.
Potrivit istoricului,  teritoriul mic al ţării şi lipsa ieşirii la mare se datorează faptului că niciun conducător al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti nu a putut ajunge în audienţă la Stalin.
Valeriu Pasat, în cadrul prelegerii susţinute la Academia de Ştiinţe a mai precizat că fostul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu care a format o Comisie de studiere şi apreciere a regimului comunist n-a jucat mare rol. Asta pentru că, potrivit academicianului, în cîteva luni evenimentele istorice nu pot forma o opinie corectă, cu atît mai mult că „nicio judecată nu rezolvă probleme de conștiință istorică de sine a poporului și nu descoperă adevărul istoric”.
„Reiese că actuala guvernare, dorind să-și neutralizeze cel mai serios oponent politic al său, mai că nu a pregătit, prin această comisie, o judecată asupra  lui Vladimir Voronin pentru crimele săvîrșite pe timpul puterii sovietice. Indiferent de atitudinea mea față de acest politician  declar cu toată certitudinea că Voronin se poate spăla pe mîini oricînd de asemenea învinuiri și atunci care este rostul acestei Comisii. De ce astăzi nu ne putem bucura de rezultatele acestei Comisii. Dacă urmăm logica acestei intenții, atunci unii ar putea insista să fie dați în judecată adepții unirii cu România, pentru greșelile și unele crime pe care le-a săvârșit Nicolae Ceaușescu”, a subliniat istoricul.
Valeriu Pasat a subliniat că actuala guvernare nu are experienţă politică şi nici nu are cine să-i instruiască.