ministru Vitalie PirlogAlesul Comisiei Speciale la funcția de Procuror General provoacă reacții diferite printre deputați.  Potrivit unor legislatori, asupra acestui candidat planează multe semne de întrebare. Liderul PL a declarat categoric că nu vor vota pentru Pîrlog, în timp ce ex-președintele Voronin i-a atribuit cuvinte de laudă. PLDM-iștii sunt sceptici. 

Astăzi, Mihai Ghimpu a declarat: „Noi nu vom participa la o guvernare în care se insistă pe interesele cuiva. Este același joc ca depolitizarea instituțiilor”. Liberalul face aluzie la Comisia creată de Marian Lupu, care a identificat din start candidatura pentru fotoliul procurorului general.

„Prin ce miracol a fost ales Vitalie Pîrlog la funcția de procuror general? Comisia creată de domnul Lupu nu este atît de profesionistă după părerea noastră. Vom discuta în fracțiune dacă vom vota sau nu, însă concluziile noastre sunt evidente”, a specificat șeful fracțiunii PLDM Valeriu Streleț.

Opoziția are o altă părere. „Vitalie Pîrlog nu s-a promovat rău în calitate de ministru al Justiţiei şi nu numai, ci şi în diferite structuri în care a activat şi activează. Îmi pare că este o persoană foarte bine pregătită. Opinia noastră despre dumnealui în perioada cînd era ministru al justiţiei a fost una pozitivă”, a spus Vladimir Voronin.

Despre părerea liderului comuniștilor, analiștii politici susțin că poziția lui Voronin nu coincide cu cea a partidului. Cît despre opțiunea Comisiei Speciale, aceștia consideră că la mijloc este Vlad Plahotniuc, care pierzîndu-l pe Valeriu Zubco, vrea să-l obțină pe gratis pe Vitalie Pîrlog. Ei au menționat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că nu este întîmplătoare coincidența locului de baștină a celor doi. Ambii sunt din Nisporeni.

Vitalie Pîrlog a exercitat funcția de ministru al justiției în perioada 2006-2009 pe timpul guvernării comuniste.

(399 accesari)