Vama lui Ponta, Victor Ponta…

Imagine postare

stalpGuvernul Ponta a vrut să facă un cadou pe 1 decembrie  românilor din afară (R. Moldova, Serbia și Ucraina)  o…  surpriză la vamă.  

Pe 15 noiembrie, Autoritatea Naţională Vamală din România a introdus reguli noi pentru cei care intrau în România.  Au făcut un test și s-a văzut că totul merge “bine” apoi au anunțat că se amână și va intra în vigoare din 1 decembrie. După o altă bâlbă s-a anunțat că se amână pentru mai târziu. Păcat,  domnule Ponta, o meritam și pe asta drept… cadou.

Cum am zis, testul a fost bun. Sute de mașini blocate ore întregi, oameni necăjiți și revoltați care înjurau și scuipau, nu direct spre Ponta, dar spre România, țara noastră.

Eu fiind “client” la vamă știu ce înseamnă asta, să vii și să auzi ceva nou și nu de bine, pentru simplul cetățean.  Știu ce înseamnă să stai ore la coadă, fiind un cetățean corect și onest, văzând în vama Albița cum vameșii sătui și odihniți se plimbă de ici colo, departe de postul lor de lucru, adulmecând cu ochii vreun șmecher care vrea să dea un bacșiș, nu degeaba. Iar în cabinele lor de serviciu abia vezi câte unul care se sufocă bineînțeles și răspunde și el supărat că nu reușește.

Recent am fost martor la un caz, când un cetățean se revolta că nu era la post niciun vameș. A răspuns cineva în uniformă: “Păi a plecat omul la toaletă, ce vreți?”

Ce să mai zic, judecați singuri. Apoi am văzut altă scenă, bună pentru  zona Schengen. La una din piste, pentru cetățeni UE,  semaforul  era roșu. Un șmecher obișnuit cu “regulile casei” a trecut și s-a băgat direct la cabina vameșilor. După scurt timp a plecat. Și nu era nici diplomat, nici împărat. Un german, pentru că văzuse semaforul roșu la pista UE, s-a pus la coadă cu toții, iar când a văzut că a trecut șmecherul, a întrebat dacă poate să treacă și el ca cetățean UE. Vameșul s-a văzut nevoit să spună “da” și a plecat în cabină. Germanul  se apropie cu mașina și oprește la semaforul roșu, neștiind “regulile casei” așteaptă și tot așteaptă. După ceva timp, enervat, coboară și întreabă cînd se va aprinde culoarea verde. Vameșul îi zice a lehamete să treacă. Germanul îi arată că e roșu. Iar vameșul, ca de obicei, cu dreptatea lui: “Păi, la noi nu lucrează sistemul, s-a defectat, știu asta și superiorii.”

Iată așa domnilor politicieni, la București vama funcționează bine, e pregatită pentru Schengen, dar la Albița și la alte vămi din țară, nu funcționează sistemul… și știu asta și superiorii. Acest caz este real, văzut de mine cu martori, nu inventat. Comentam între noi, ce a zis neamțul oare… suntem buni de Schengen?…

Despre condițiile de igienă, pare banal să mai scriu. Este o grozăvenie, este hal fară hal. Veceul cu latrine și hazna ca pe timpul sovietic, miros îngrozitor și imposibil de suportat. A zonă Schengen nu miroase deloc. Să precizez că există două toalete pentru public. Una înainte de controlul vamal și alta după. Dacă se încumetă cineva să verifice, să viziteze întâi toaleta cea de la intrare, să vadă cum fac cunostință cu țara noastră, în special turiștii mult așteptați să ne vadă frumusețile și să cotizeze la buget ceva. Este oribil și îngrozitor îndeosebi vara când e sezon turistic, cozile imense, vameșii “ocupați ca de obicei” și ce au de făcut bieții oameni, vă imaginați!?  Vă descriu din propria experiență: vara aceasta, copilul meu, nevoit să meargă la acel veceu, plângea și nu vroia să intre, nu suporta mizeria care atacă la respirație si la ochi. Și după acel caz, am mai auzit de câteva ori de la Ponta că suntem gata cu vămile pentru integrare în UE. Ce să mai zici, așa e!… Înțeleg că nu premierul verifică veceurile din vămi, dar el numește șefi peste tot și are structuri de control se pare. Cum să explici că ANAF a emis un ordin cu reglementări noi ABSURDE la vamă și după ce scandalizezi sute de oameni, îi faci să înjure și să-și urască propria țară, apare T.Corlațean să explice că a fost o modalitate pripită și insuficient de pregătită… Dar cum să pregătești? Să pui restricție la tărâțe pentru persoane fizice? Păi, nu știu dacă e mare acest business cu tărâțe la vamă, dar  turiștii și alți oameni obisnuiți care intră în țară pentru multe alte probleme, nu trebuie ținuți ore întregi în vamă și înjosiți în așa hal. Dacă e așa mare traficul cu tărâțe și 1 litru de ulei, probabil trebuie deschis alt coridor pentru asemenea fenomen, nu blocată vama pentru toți.  Da vreo demisie ceva, pentru asemenea prostie, nu se potrivea? Îmi răspund: Nu! Pentru că Guvernul Ponta a atins deja absurdul  cu taxa pe stâlp, restul sunt floricele.

Închei această răbufnire tristă cu un banc vechi, din perioada sovietică. Pe timpurile celea, pentru a se angaja cineva în miliție ca inspector auto, trebuia să treacă un test și să demonstreze că poate. Trebuia să reușească să învinuiască un stâlp, să-l facă infractor și să-l amendeze… Așa a reușit și premierul nostru să pună taxa pe stâlp. Și e corect, da ce s-a înfipt în pământ și stă de marginea drumului cu sârmele pe cap?  Amendă!…

P.S.  Nu sunt angajat politic și nici financiar pentru acest articol, sunt doar angajat… patriotic.

Dac Sunt.